Hírek

2015.01.26. 20:06

Járványszerű megbetegedések, sok hiányzó az iskolákban

Veszprém – Megnövekedett az influenzaszerű megbetegedések száma az iskolások körében.

Marton Attila

Csaknem kilencvenen fordultak meg Hajdu László veszprémi gyerekorvos rendelőjében hétfőn. A gyerekek nyolcvan százaléka influenzaszerű tünetekkel érkezett, legtöbben magas lázra, jellegtelen köhögésre, rossz közérzetre, fejfájásra és hányingerre panaszkodtak. A szakember szerint vírusfertőzés okozza a megbetegedéseket, de hogy influenzavírusról van-e szó, azt a sentinel orvosok által beküldött minták vizsgálata után lehet egyértelműen eldönteni.

A háziorvos elmondta, a felső tagozatos általános iskolások és a középiskolások nagyobb számban keresték fel hétfőn. A betegeknek tüneti terápiát javasolt, a gyógyuláshoz lázcsillapítás, sok folyadék, C-vitamin és ágynyugalom szükséges. Emellett mindenkinek azt tanácsolta, kerülje a közösséget.



Az orvos az influenza elleni oltás beadását ajánlja, a védettség egy hét alatt kialakul.

A gyerekorvos megjegyezte, a farsangi szezon miatt továbbra is magasan maradhat a megbetegedések száma. Cz. Nagyné Bándi Klára, a veszprémi Kossuth iskola igazgatója elmondta, múlt héten napról napra emelkedett a hiányzók száma, a hét eleji 43-ról péntekre 115-re nőtt, így a diákok egynegyede hiányzott. Hétfőn hatvanhatan maradtak távol az intézménytől. Hozzátette, amennyiben a számuk eléri a harminc százalékot, jelezniük kell ezt az ÁNTSZ-nek.

Három osztályban ugrott meg a hiányzók száma a veszprémi Deák iskolában, ahol a gyerekek 13 százaléka nem ment az intézménybe hétfőn, közölte Horváth Szilárd igazgató. Nem volt ki-emelkedő a hiányzók száma a veszprémi Botev iskolában, ahol két osztályban emelkedett tízig a betegek száma, tudtuk meg Róka József igazgatótól. Annak érdekében, hogy a város iskoláiban csökkentsék a betegség továbbterjedését, fertőtlenítőszeres folyadékkal mosnak fel és tisztítják a padokat péntektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!