Hírek

2014.09.12. 17:30

Itt az ősz,itt a nátha

Megviseli az emberi szervezetet az évszakváltás, ráadásul a szokásosnál hűvösebb nyár után az immunrendszerünk sem olyan erős, mint amilyen kora ősszel lenni szokott.

Marton Attila

Az immunrendszerünk többnyire nyár végén, ősz elején a legerősebb, ugyanis ilyenkor többet vagyunk szabad levegőn, többet mozgunk, és a gyümölcsök, zöldségek révén több vitamint is viszünk be a szervezetünkbe, mondta érdeklődésünkre dr. Lestyán János háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara megyei szervezetének elnöke. Az idei csapadékos nyár ebben is kivételt jelent, a rendelő forgalma az elmúlt napokban valamivel nagyobb, mint általában az év ezen időszakában.


Dr. Lestyán János háziorvos


Dr. Lestyán János háziorvos elmondta, az évszakváltások közül az emberi szervezetet a tél–tavasz és a nyár–ősz változása terheli meg leginkább. Ilyenkor gyakrabban tapasztalhatunk egészségügyi problémát, például különböző gyomorbántalmakat, így gyomorégést is. A gyermekorvosi rendelőkben is nagyobb a forgalom szeptember elején, a gyerekek ugyanis a hosszú nyári szünet után visszakerülnek a közösségbe, ahol olyan kórokozókkal találkozhatnak, amelyekkel korábban nem, magyarázza Lestyán doktor, majd hozzáfűzi, emiatt gyakoribbak a megfázásos, gyomorrontásos esetek ennek a hónapnak az első napjaiban. Az orvos azt tanácsolja, kora ősszel még ne kezdjünk el vitamint szedni, helyette inkább fogyasszunk a most bőségesen rendelkezésre álló friss zöldségből és gyümölcsökből sokkal többet. Az évszak második felétől azonban érdemes elkezdeni a C-vitamin mellett például a D-vitamin szedését, amely nem csupán a csontritkulás megelőzésében segít, hanem az immunrendszert is erősíti – tette hozzá a háziorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!