Hírek

2014.09.29. 18:45

Iszapperek - Eddig egy károsultnak fizettek

A devecseri Konkoly József információnk szerint az egyetlen azok közül, akik pénzt is láttak jogi követelésükből. A többiek várakoznak az ítéletekre, mások kivárnak, hogy mi lesz az iszapper vége, melyben a tárgyalás tovább folytatódik.

Kovács Erika

Soha nem látott katasztrófa sújtotta 2010. október 4-én Ajka környékét, Kolontárnál átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai timföldgyára X. zagytározójának gátja, és a kizúduló több mint egymillió köbméternyi vörösiszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. Tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná.

Az állam rövid időn belül lakóparkot épített a károsultaknak. Égési és lelki sérüléseiket viszont azóta sem enyhítette az idő, körülbelül harmincan perre mentek a Magyar Alumínium Zrt.-vel szemben, mert úgy gondolják, a cég okozta tragédiájukat. A Veszprémi Törvényszéken az iszappert Szabó Györgyi tanácsvezető bíró tárgyalja.

Az ügyről érdeklődésünkre a törvényszék közölte: a Mal büntetői tárgyalása még folyamatban van. A 2014. évben december 13. az utolsó kitűzött határnap. A következő tárgyalás időpontjáról az utolsó tárgyaláson dönt a tanács elnöke. Eddig közel 190 tanút hallgattak meg, további, körülbelül négyszáz, a nyomozásban tanúként meghallgatott személy vallomását olvasták fel. Eddig 140 tárgyalási napot tartottak, ebben az évben további 27 napot tűztek ki. A nyomozáshoz kirendelt 23 szakértőből eddig tizenhetet hallgattak meg, háromnál ez a végéhez közeledik. Még egy szakértőt várnak a bíróságra. Az ügy 15 vádlottját a bíróság meghallgatta. A törvényszék faggatott áramlástani, környezetvédelmi, orvosi, geotechnikai műszaki, statikai, hidrológiai-hidraulikai, robbantási, műszaki technológiai, hulladékgazdálkodási szakértőket. A bíróság első fokon három szakértőt zárt ki, és négy véleményét beszerezte.

A bíróság 2014. december 13. napjáig tűzött ki határnapot. A bizonyítási eljáráson a vádirat ismertetése egy napig, a 15 vádlott meghallgatása 12 napig tartott, körülbelül tíz hónapot igényelt a csaknem 190 tanú meghallgatása. A szakértők megkérdezése 2013 decemberében kezdődött. Az ügyben kétszer ismételték meg az eljárást az ülnökök betegsége miatt, az ismétlés kilenc napba került. Idén a szakértői meghallgatások várhatóan befejeződnek, a szakértői véleménykiegészítések, az újak elkészülnek. Az ügyben az iratokat folyamatosan ismertetik, a felén túljutottak.

Magyar György ügyvéd, aki a polgári perek zömét képviseli, lapunknak elmondta: a Mal Zrt. elleni perek közül a Fővárosi Bíróságon jelenleg is folyamatban lévő ügyekben minden károsultat, aki erre megbízást adott, máig képviselik. Az ügyek egy részében már született jogerős ítélet, van jogalapi döntés. Azokban az eljárásokban, ahol az ügyek később indultak, amikor már a Mal Zrt. székhelyét áthelyezte Veszprémbe és vele szemben elindult a felszámolási eljárás, ott a károsultak a felszámolónak bejelentették hitelezői igényüket. Ez megközelítőleg az ügyek felét jelenti. A Veszprémben indult ügyekben a Mal Zrt. felszámolója a hitelezői igényeket vitatta, és ezekben az ügyekben indultak külön eljárások a Veszprémi Törvényszék előtt. A hitelezői, vitatott igényű perekben a jogi szaktudást igénylő, jogszabályokkal alátámasztható kérelmeket és egyéb beadványokat már korábban ingyen elkészítették ügyvédi irodájuknál, a Veszprémi Törvényszékhez ezeket előterjesztették. Utóbbi ügyekben már csak a hitelező felperesek személyes meghallgatása történik, amely jogi segítséget már nem igényel, a károsultaknak el kell mondaniuk a bíróságon újra azt, ami velük történt. Ez utóbbi ügyekben közölték az ügyfelekkel, érdemi munkára nincs szükség, rendkívül kétséges, hogy a felszámoló a maradvány vagyonból őket valamikor is kifizeti. A 2010-es vörösiszap-katasztrófa óta rendkívüli energiákat és költségeket nem kímélve jártak el a károsultak ügyeiben. Úgy véli, a továbbiakban jogi szaktudásra nincs szükség. Az ügyvéd korábban elmondta: 23 pert képviselt, százmilliós nagyságrendben. Ő képviselte Juhász Zoltánt és családját, akiknek 32 millió forint nem vagyoni kártérítést kell fizetnie a cégnek a Fővárosi Törvényszék 2013-as döntése szerint.

Az úgynevezett Konkoly-perben 2014 februárjában született meg az első harmadfokú döntés, ekkor hozott először ítéletet a Kúria a 2010 októberi vörösiszap-tragédiával kapcsolatban, mely első a timföldgyár ellen indított kártérítési perekben. Konkoly József 23 millió forintot követelt a Mal Zrt.-től, többek közöttt tönkrement háza miatt. A devecseri nyugdíjas kártérítési perében az első döntés már 2010 októberében – két héttel a katasztrófa után – megszületett: ideiglenes intézkedésként 10 millió forint azonnali kárenyhítés megfizetésére kötelezték a Mal-t.

Tizennégymillió forintot ítélt meg a Fővárosi Törvényszék idén tavasszal elsőfokú ítéletében Horváth Károlynak és családjának a vörösiszap-katasztrófa során elszenvedett sérüléseikért (Fotó: Penovác Károly)

Hidasi Gábor ügyvéd kiemelte: ügyfele a követelt kár feléhez, tízmillió forinthoz már 2011-ben hozzájutott. Ekkor a Mal még nem volt felszámolás alatt. Konkoly József az egyetlen, aki eddig pénzt látott. Ő 7,2 milliót visszafizetett, mert csak így volt jogosult az új házára.

Németh Ákos ügyvéd 14 milliós pert nyert idén májusban a Fővárosi Törvényszéken, amikor Horváth Károly és családja 14 millió forint nem vagyoni kártérítést követelt, de pénzt még ők sem láttak. Az ítéletről máig nem kaptak értesítést.

 

A D-kategóriás adósok a sor végén

Az úgynevezett D-kategóriás adósok állnak a felszámolói sor végén, még a sorban állásért is fizetniük kell a jogszabály értelmében. Hiába kérik, hogy vonják le jogos igényükből ezt az összeget.

A károsultak közül hetvenen levélben fordultak Orbán Viktor miniszter-elnökhöz. Az aláírók sérelmezik, hogy, bár többen közülük jogerősen pert nyertek az üzemi baleset okozásáért felelős Magyar Alumínium Zrt. ellen, máig felmerül a kérdés, hogy megkapják-e, megkaphatják-e valaha is a nekik jogosan járó kártérítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!