Hírek

2010.11.13. 17:31

Ismét megtelt a kijelölt szennyezőanyag-tározó

Megtelt az a tározó, amelybe a katasztrófavédelem eddig hordta az ajkai katasztrófa sújtotta térségből összegyűjtött vörösiszapot és törmeléket, így rövid időre leállították a szállítást.

MTI

Október végén már egy újabb területet kellet kijelölni, mert az addig használt VI. számú zagytározó mintegy háromhetes folyamatos szállítás után megtelt.
Kivágó Tamás, az újjáépítési kormányzati koordinációs központ parancsnoka az MTI-nek azt mondta, leállították a vörösiszap és a szennyezett föld szállítását Devecserből, hogy a megsérült ajkai zagytározónál kialakított deponálóhelyen összekeverhessék az építési törmelékekkel, majd tömöríteni tudják.
 Erre azért van szükség, hogy a már telítődött tározóterületen sűrítsék a visszaszállított anyagot, és a lánctalpas munkagépek rá tudjanak menni a vörösiszapos földre - tette hozzá.
AZ MTI tudósítója úgy értesült, hogy az újabb területrész kijelölésére már megkérték a zagytározót üzemeltető Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t, és a X. számú kazetta sérült része mellett nyitják majd meg az újabb területet, amelyet majd szintén védőtöltéssel kell körbevenni.
Ha az eddig hasznát tárolórészben felhalmozott szennyeződést sikerül tömöríteni, akkor még abba hordják majd a Kolontáron megsemmisített házak törmelékét, az udvarokról összegyűjtött iszapot, valamint a devecseri kastélykertből összeszedett szennyeződést, és az új részbe hordanák a megsemmisítésre váró devecseri házak törmelékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!