Hírek

2017.03.25. 13:58

Óvodások és kisiskolások ismerkedtek a vendéglátás alapjaival Noszlopon

Noszlop - Az ételek készítésében nagyon ügyesnek bizonyultak a kiskukták, ezért folytattuk a vendéglátós munkát a terítékek összeállításával - mondta Szabó Péter fogadós, éttermi mester, gyémántdiplomás gasztronómus.

Penk Tímea

A hagyományos Ízparádé az idén kibővült egy új programmal: a szervezők nyolc település óvodásait hívták meg, így közel százötven gyermek is részt vehetett a főzésben, sütésben.

- Csodálatos volt számomra a nagy érdeklődés, és a siker folytatásként gondoltuk, hogy megtanítjuk a kicsiknek a vendégvárás alapjait, a terítéshez szükséges eszközöket, a hétköznapi és az ünnepi asztal terítését, az ételek és italok felszolgálásának módjait, valamint az étkezési kultúra szabályait - ismertette Szabó Péter. A fogadós bevallotta, hogy elfogult a kisgyermekek iránt, ehhez a korosztályhoz pedig a nagyszülők illenek, ezért unoka-nagyszülő párok vettek részt a szombat délelőtti programon. Tizenkét család, tizenöt gyermek érkezett Noszlop, Ajka, Devecser, Városlőd és Magyarpolány térségéből. Szabó Péter a tőle megszokott humoros kiszólásokkal színesítve mutatta be lépésenként a feladatokat, a gyermekek pedig megterítettek maguknak és kísérőiknek.

- Ez itt nem szakmai képzés, hanem arra tanítjuk meg az óvodásokat és kisiskolásokat, hogy otthon hogyan tudnak elkészíteni egy hétköznapi, átlagos terítést - hangsúlyozta a fogadós. Több mint négy évtizedes munkája során azt tapasztalta, hogy sokan azért nem mernek elfogadni egy-egy meghívást egy rangosabb helyre, mert nem ismerik az étkezés szabályait. A gasztronómus nem is csodálkozik ezen, hiszen sehol sem tanítják, még a vendéglátós képzéseken sem.

- Fontosnak tartom, hogy a kés-villa használaton túl azt is megtanulják a gyerekek, hogyan kell elhelyezni az evőeszközöket fogyasztás közben és a végén; vagy ha evés közben isznak, akkor előtte szalvétával töröljék meg a szájukat - sorolta Szabó Péter az apró ismereteket, amelyeket a gyerekek egyből alkalmazhattak is. Gyakorlásképpen palacsintát kaptak, majd a szervező oklevéllel köszönte meg a munkájukat.

A második osztályos magyarpolányi Meinczinger Hanna nagyon örült, hogy a nagymamája elvitte a noszlopi rendezvényre. A kislánynak tetszett a program, otthon megmutatja szüleinek, mi mindent tanult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!