Hírek

2014.09.01. 16:33

Ingyenes HPV elleni oltás

Bevezetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást, a hetedik osztályba járó lányokat ingyen oltják be.

Marton Attila

A védőoltás bevezetésének célja a méhnyakrák megelőzése, tájékoztatta a Naplót dr. Pápai Enikő, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének járványügyi osztályvezető főorvosa. A védőoltás önkéntes alapon vehető igénybe.

Az oltás annak a lánynak jár, aki betöltötte 12. életévét és a 2014/2015-ös tanévben végzi a hetedik osztályt. A megyében mintegy 1500 tanuló kaphatja meg az oltást, amennyiben a szülők nyilatkoznak erről, mondta Pápai Enikő. Hozzátette, a HPV elleni védelem két oltásból áll, az elsőt októberben, a másodikat 2015 tavaszán kapják a diákok. Az iskolaorvosok térítésmentesen oltanak. Amennyiben a szülő háziorvossal kívánja beadatni gyermekének a védőoltást, oltóanyagot kell beszereznie, ami vény- és térítésköteles. A méhnyakrák halálozási kockázata a magyar nők körében az európai uniós országok átlagának mintegy háromszorosa. Ma 19 európai országban fut HPV-oltási program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!