Hírek

2017.02.19. 15:40

Influenza: a balatonfüredi térségben volt a legtöbb beteg

Veszprém - Az országos átlagnál kisebb mértékben, de megyénkben is csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma.

Marton Attila

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentése alapján végzett becslés szerint az év hatodik hetében 2822 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a megyében, közölte kérdésünkre a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya. A megbetegedési arány az előző héthez képest mintegy tíz százalékkal csökkent.

Hozzátették, a megbetegedési arány a balatonfüredi járásban volt a legmagasabb, ezt követte a veszprémi, az ajkai, majd a pápai járás. 

A járványban továbbra is leginkább a gyermekek - a betegek 35,3 százaléka - és fiatal felnőttek (33,9 százalék) érintettek. A korábbiakkal ellentétben a hatodik héten nem érkezett bejelentés a kormányhivatalhoz az influenzaszerű megbetegedések közösségi halmozódásáról.

Zengő Elemér vizsgálja Szánthó Csengét. A gyermekorvos szerint a mostani télen kevesebben kérték az influenza elleni vakcinát
Fotó: Pesthy Márton

Jelentősen, harminc-negyven százalékkal csökkent a betegforgalom pénteken a hét korábbi napjaihoz képest, mondta kérdésünkre Zengő Elemér, veszprémi házi gyermekorvos. Hétfőtől csütörtökig átlagosan 40-50 páciens fordult meg a rendelőben, pénteken harmincnál is kevesebb beteg érkezett, közülük néhányan jelentkeztek influenzaszerű tünetekkel. A háziorvos kiemelte, nincs két egyforma influenzajárvány az évről évre változó vírusok miatt: tapasztalata szerint idén nem járt együtt olyan sokféle tünettel a betegség, mint máskor, valamint jelentős különbség volt az is, hogy a korábbi esztendőkkel ellentétben ezúttal jóval kevesebben voltak súlyosan betegek a vírustól és panaszkodtak magas, negyven fok körüli lázra. 

Az országos és megyei adatokat megerősítve a háziorvos is arról beszélt, az óvodások és kisiskolások körében volt a legnagyobb arányú az influenzaszerű megbetegedések száma. A szakember felhívta a figyelmet, az influenza elleni védőoltást szóban, szórólapon, várótermi hirdetményben és interneten is ajánlották a pácienseknek, ám alig tíz százalékuk kérte csak, miközben néhány éve a gyerekek többségét beoltották az influenza elleni védőoltással. Bár a járvány még tart, a háziorvost egyre többen keresik fel az influenza szövődményes betegségeivel, tüdő-, mandula vagy középfülgyulladással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!