Hírek

2010.04.19. 14:40

"Időzített bomba ketyeg "

Veszprém - Több százezer forintos bírságra számíthat a Jutasi 59. lakóközössége, ahol március 27-én tűz ütött ki szabálytalan munkavégzés miatt. A tanulságokról hétfőn tájékoztatták a sajtó képviselőit.

Mátételki András

Jakab Tamás százados, városi parancsnokhelyettes elmondta, azon a bizonyos szombaton az előtetőn egy vállalkozó szigetelést végzett. Bitumenes lemezeket olvasztott meg gázpalack segítségével, amikor a mellette lévő tároló helyiségben tűz keletkezett: ablaküveg helyett egy kartonpapírt támasztottak a rácsnak, ami lángra lakott.

Bútorok, kerékpárok, ruhaneműk égtek el. Habár a tüzet gyorsan eloltották, a füst három lépcsőházat beterített, még a tűzoltók is alig láttak. Több mint 100 embert kellett lekísérniük az utcára.

Miskey Tamás városi parancsnok hozzátette: a lépcsőházban kihelyezett bútorok, virágtartók nehezítették a közlekedésüket.

Az őrnagy általánosságban szólva aláhúzta: sehol nem engedélyezik, hogy a lakók vasrácsos ajtókkal leválasszák a folyósokat vagyonvédelmi okokra hivatkozva.

Ugyanilyen akadállyal találkoznak, ha a tetőre akarnak kimenni, de arra is volt példa, hogy valaki lehegesztette a kijáratot. Az is gond, hogy sokan a tároló helyiségekben gyúlékony anyagokat tárolnak: bútorokat, papírokat, gázpalackokat, de volt, aki motorszerelő műhelyt alakított ki.

A panelházban lakókat arra figyelmeztette az őrnagy, hogy lakásokból kivezető (itt leginkább a konyhákról van szó) szellőzőnyílásokba bekötött műanyag csöveket cseréljék ki, s pár ezer forintért szereltessenek be tűzgátló csappantyúkat, amelyek nem engedik, hogy tűz esetén a lángok bejussanak az otthonokba.

A vizsgálat már kiderítette, hogy a vállalkozónak nem volt érvényes tűzvédelmi szakvizsga bizonyítványa, sem tűzoltó felszerelése. Ezeknek a lakásszövetkezet nem nézett utána, ezért több százezer forintos bírságra számíthatnak. A vállalkozó 20-tól 60 ezer forintig terjedő büntetést kaphat.

Czaun János elismeréssel szólt a lánglovagok aznapi munkájáról, majd hozzátette: egy személyt kellett átmenetileg elhelyezniük, ketten 30-30 ezer forintos segélyt kaptak, három sérültet a mentők vittek el a helyszínről. "Időzetett bomba ketyeg a lakók alatt, ahol ilyen módon tárolják az éghető anyagokat" - jelentette ki az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!