Hírek

2014.05.09. 14:45

Időpontot sem könnyű kapni a szakrendelésekre

Az időpontkéréshez is időpontot kell kérni – mondja szellemesen olvasónk, miközben a kórházi szakrendelésen való megjelenés nehézségeit ecseteli.

Varga Domokos Péter

Kaizer Tamás telefonált ezzel a problémával szerkesztőségünkbe. Nem erőszakosan ugyan, de valós nehézségre hívta fel figyelmünket. Ő is (és nyilván az orvosi segítségére szoruló emberek jó része) dolgozik, munkahelye van, rendszeres kötelezettségei. Mikor a kórház-rendelőintézet központi számát hívja, hogy időpontot szeretne kérni az adott szakvizsgálatra, kap egy időpontot, amikor újra telefonálnia kell, mert csak akkor lehet időpontot kérni. Megérti, hogy a rendelést nem lehet állandó telefonálás mellett bonyolítani, ezért az adott időben telefonál. Kapcsolják a szakrendelést, ami foglalt. – Hívja később! – kapja az utasítást a központostól. Telefonál pár perc múlva – a helyzet pontosan ugyanaz, mint korábban. Sokadszori hívás után lejár az időpontkérésre megszabott idő, várnia kell egy (vagy több?) napig.

Kaizer Tamás két hét alatt nem tudott eljutni odáig, hogy telefonon időpontot kérjen egy szakrendelésre (Fotó: Varga Domokos Péter)

Olvasónknak nem volt szerencséje – két hétig próbálkozott egy olyan vizsgálatra bekerülni, amellyel kapcsolatban azt tanácsolta a háziorvosa, mielőbb végeztesse el. Azt szeretné, hogy legalább az időpontkéréshez ne kelljen szabadságot kivennie. Ugyanakkor azt javasolja, az egészségügyi szolgáltatást kissé jobban igazítsák a lakosság igényeihez. Mint az jó pár hivatal már meg is teszi, munkaidőn kívüli időpontokban áll rendelkezésre. Kaizer Tamás attól tart, ha majd nagy nehezen kap is időpontot a szakrendelésre,  a kivizsgálásra akár több hónapot kell még várakoznia.

Egy másik olvasónk, Hegyi Sándor hasonló problémával jelentkezett. Háziorvosa hasi ultrahangra utalta be, ő a kórházban a regisztrációs pultnál jelentkezett. Itt nagyon udvariasan megadtak neki egy telefonszámot, hogy ezen kell bejelentkeznie. Azóta 62-szer hívta ezt a számot, ami ki is csengett, de nem vették fel a telefont. Hegyi Sándor csak a 62. hívás után adta fel. Nem elsősorban a saját ügye miatt kereste meg a Naplót, hanem azért, mert nyilván nem egyedi esetről van szó, a problémát valamilyen módon meg kell oldani. – Ez a történet nem csak rólam szól, hanem bármelyikünkről – fogalmazott.

A megoldás pénz és személyzet kérdése, de a most zajló struktúraátalakítás is sokat javít a helyzeten, mert ennek keretében megújul a kórház telefonközpontja (Fotó: Varga Domokos Péter)

A helyzet ismert a Csolnoky Ferenc Kórház kórház főigazgatója előtt is. A valóságos okkal magyarázza, a szakrendelők szűkös személyzetével, akik a betegellátás mellett képtelenek telefonügyeletet is tartani.

– A probléma optimális megoldása az lenne, ha a kórház rendelkezne egy, csak a bejelentkezéseket fogadó diszpécserközponttal, az időpontokat pedig később kiközvetítené – mondta dr. Rácz Jenő. Majd hozzá tette, jelen pillanatban „ez egy idealisztikus elképzelés, pénz és személyzet kérdése, de a megvalósulásához több feltételnek is teljesülnie kellene”. Például meg kellene oldani az informatikai összeköttetését az egyes szakrendelőkkel. A most zajló struktúraátalakítás részben javítja a helyzetet, mert ennek keretében megújul a kórház telefonközpontja, modernebb, tehát gyorsabb lesz, illetve lényegesen megnő az áteresztőképessége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!