Hírek

2015.01.26. 06:28

Havazás - Veszprém megyében az összes korlátozást feloldotta a közútkezelő

A hófúvás miatt Veszprém megye több járására kiadott másodfokú riasztásokat elsőfokúra mérsékelték, a többi megyében pedig az elsőfokú riasztásokat is visszavonták hétfő délelőtt.

Tremmer Tamás

07:18 - Veszprém megye nagy részében másodfokú riasztás van érvényben

Veszprém megye nagy részén továbbra is narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van érvényben a hófúvás veszélye miatt. Az érintett területeken a következő órákban is készülni kell arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Emellett Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom megye több járásában elsőfokú riasztás van érvényben ugyancsak a hófúvás miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő reggeli, az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: napközben tovább mérséklődik a szél a vastagon hóval borított dunántúli tájakon. Veszprém megyében viszont főként a magasabban fekvő részeken délutánig, akár kora estig számítani lehet hóátfúvásra.

Hétfőn napközben már inkább csak délen alakulhat ki kisebb havazás, számottevő megmaradó hó nem várható - tették hozzá.

Az előrejelzés szerint már inkább csak élénk széllökések lehetnek. Nappal 0 és plusz 4 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet. Késő estére mínusz 5 és plusz 2 fok közé hűl le a levegő, a kevésbé felhős, hóval borított tájakon lesz a hidegebb.

(Fotó: Tremmer Tamás)

Veszprém megyében is feloldották a teherautók forgalomkorlátozását

Hétfő hajnalban Veszprém megyében is feloldották a vasárnap a havazás miatt csúszóssá vált útszakaszokon elrendelt forgalomkorlátozást - közölte a rendőrség a honlapján.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a 77-es, a 82-es és a 83-as főúton is megszűnt a 7,5 tonnánál nehezebb  tehergépkocsik forgalmának korlátozása.

07:33 - Gyakorlatilag csapadékmentes az idő az országban. Az Útinform hétfő reggeli összesítése alapján az autópályákon mindenütt sónedves vagy vizes az útburkolat. A főutak többsége szintén jól járható, a nyugati határszél közelében például már száraz utakon is lehet közlekedni, csak Kisbér és Esztergom térségében számíthatnak az autósok latyakos szakaszokra. A hétvégi intenzív havazásban és hófúvásokban leginkább érintett Komárom-Esztergom és Veszprém megyében, valamint Győr és Székesfehérvár, délebbre pedig Tamási és Kaposvár tájékán a mellékutakon egyelőre még téliesebbek az útviszonyok, lassabb haladásra számíthatnak a közlekedők.

A vasárnap éjszakai órákban a jelentős hófúvások miatt Tata és Kömlőd, Pápakovácsi és Döbrönte között, valamint Városlődnél, Pápasalamonnál és Nórápi településnél teljes útzárat kellett bevezetnünk, az utak felszabadításán folyamatosan dolgoznak szakembereink. Vasárnap még a 13-as, 77-es, 81-es, 82-es és 83-as főutakon a kialakult időjárási helyzetre való tekintettel nem közlekedhettek a nehézgépjárművek, ezek a korlátozások viszont ma, azaz hétfő reggeltől már nincsenek érvényben.

A Dunántúl északnyugati területein élénk szél fúj, Veszprém megyére vonatkozóan a mai napra narancssárga, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Fejér megye egyes térségeire pedig citromsárga riasztást adtak ki hófúvások veszélye miatt, így ezekben a térségekben érdemes a mai napon is fokozott óvatossággal közlekedni.

08:40 - Nem történt az éjszaka sérüléssel járó baleset -  tudtuk meg a mentőszolgálattól.

09:59 - Már csak elsőfokú riasztások vannak a hófúvás miatt

A hófúvás miatt Veszprém megye több járására kiadott másodfokú riasztásokat elsőfokúra mérsékelték, a többi megyében pedig az elsőfokú riasztásokat is visszavonták hétfő délelőtt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint már csak az ajkai, a várpalotai, a veszprémi és a zirci járásban van érvényben elsőfokú riasztás hófúvás miatt. A korábban Fejér, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében kiadott riasztásokat mindenütt visszavonták.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében azt írta: tovább mérséklődik a szél, dél körül a Bakonyban is megszűnik a hófúvás. Az előrejelzés szerint már inkább csak élénk széllökések lehetnek. Hétfőn napközben 0 és plusz 4 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet. Késő estére mínusz 5 és plusz 2 fok közé hűl le a levegő, a kevésbé felhős, hóval borított tájakon lesz a hidegebb.

Kedden a Dunántúlon kisebb havazásra lehet számítani, amelyet a Kisalföld nyugati részén és az Alpokalján havas eső, eső válthat fel. Kedd éjfélig Veszprém és Komárom-Esztergom megyében, valamint Győr-Moson-Sopron és Vas megye keleti, valamint Fejér megye északnyugati részén legfeljebb 3 centiméter friss hóréteg alakulhat ki - tették hozzá. Veszélyes időjárási jelenség miatt keddre nem adtak ki figyelmeztetést. Ekkor a legalacsonyabb hőmérséklet többnyire mínusz 6 és mínusz 1 fok között, a havas, kevésbé felhős helyeken mínusz 10 fok körül alakul. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között lesz.

12:33 - Veszprém megye valamennyi útja járható

Nincs járhatatlan út Veszprém megyében, de a havas, téli útviszonyok miatt továbbra is lassan, óvatosan kell közlekedni.

A megyében 2015. január 26-án 11 óra 50 perckor az utolsó, hóátfúvások miatt lezárt - Gannát Pápakovácsival összekötő 8409-es - utat is megnyitották a forgalom előtt. A rendőrök a polgárőrökkel közösen folyamatosan járják a megye útjait, és szükség esetén intézkednek az utak megtisztításáról, segítenek a bajba jutottakon.

18:05 Figyelmeztető előrejelzés 27-e, kedd éjfélig Magyarország területére

Kedden a Dunántúlon kisebb havazásra számíthatunk, amit a Kisalföld nyugati részén és az Alpokalján havas eső, eső válthat fel. Kedd éjfélig Veszprém és Komárom-Esztergom megyében, valamint Győr-Moson-Sopron és Vas megye keleti, illetve Fejér megye északnyugati részén lepel-3 cm friss hóréteg kialakulása valószínű.

19:09 Megszűnt a korlátozás

Megyei körkép – Veszprém megyében minden új járható, hétfőn délutánra az összes korlátozást feloldotta a Magyar Közútkezelő Zrt.

Gyakorlatilag csapadékmentes volt az idő az országban hétfőn. Megyénkben a reggeli órákban még erős volt a szél, amely nap közben sokat csillapodott, majd megszűnt. A Magyar Közútkezelő Zrt. folyamatosan dolgoztak, ennek köszönhetően a megye útjai járhatóak.

Pécsi Norbert Sándor kommunikációs vezető arról tájékoztatott, hogy a főutak jól járhatóak, helyenként már akár száraz utakon is lehet közlekedni. Pápa és Ajka térségében a nap során még latyakos volt a burkolat. Veszprém körzetében az alsóbbrendű utak közül volt néhány hókásás maradt.

A havazás és az erős szél miatt a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek forgalmára elrendelt tilalmat hétfőn reggel mind a négy érintett útszakaszon feloldották, így a kamionok közlekedése akadálymentessé vált.

A vasárnap éjszakai órákban a jelentős hófúvások miatt Pápakovácsi és Döbrönte között, valamint Városlődnél, Pápasalamonnál és Nóráp településnél teljes útzárat kellett bevezetniük. Az utak felszabadításán folyamatosan dolgoztak, ennek eredményeként hétfő délutánra gyakorlatilag helyre állt a rend, a megyében sehol nincs semmilyen korlátozás.

A Veszprém megyére hétfőre előzetesen kiadott narancssárga riasztást a nap során visszavonták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!