Hírek

2014.07.18. 10:03

Hűtőhegyek a határban - Veszélyes hulladék Öskü és Hajmáskér között

Több száz köbméternyi veszélyes hulladékra bukkant egy olvasónk Öskü és Hajmáskér között egy elhagyott murvabányában. A területet kezelő Verga tud a problémáról, pályázati forrásból rendezné a területet.

Szabó Péter Dániel

Alig 200 méterre járunk az épp felújítás alatt álló 8-as főúttól Öskü és Hajmáskér között. Likó László Zsolt várpalotai olvasónk terepjárójával döcögünk az elhagyott murvabánya felé a nehezen járható földúton. Az út mentén mindenütt kidobott háztartási gépek, főképp kibelezett hűtők és fagyasztóládák fekszenek, de használt gumiabroncs és építési törmelék is látható a fák és bokrok tövében.

– Erre túráztam a minap, s megdöbbentett, amit tapasztaltam. Csak szemét mindenütt. Amit aztán az elhagyott murvabányában láttam, azt tényleg elszomorított. Szinte hegyekben állt a veszélyes hulladék. Biztosan nem néhány hét alatt került ide, ez hosszú évek „munkája” – mondja már a murvabányánál Likó László Zsolt, aki természetbarátként nehezen érti hogyan is vetemedhet valaki ilyesmire.

Likó László Zsolt a veszélyes hulladékkal teli elhagyott murvabányánál (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Az érintett terület állami tulajdonban van, a Honvédelmi Minisztérium pedig a Verga Veszprémi Erdőgazdasg Zrt. használatába adta, tudtuk meg Tengerdi Győzőtől, a cég vezérigazgatójától.

– Tudunk a problémáról, hiszen folyamatos kapcsolatban vagyunk a térség önkormányzataival. Mintegy fél évvel ezelőtt a hajmáskéri polgármesterrel már kint voltak a helyszínen a Verga szakemberei, s felmérték a helyzetet. Ez több mint környezetszennyezés, itt már természetkárosításról van szó, ami köztörvényes kategória, épp ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést is tett az érintett önkormányzat – mondta el a Napló megkeresésére Tengerdi Győző. A Verga vezérigazgatója hozzátette, érthetetlen és rendkívül szomorú, ami az lehagyott murvabányában és környékén látható, ám rettentő nehéz védekezni ellene.

– Minden tisztásra nem állíthatunk őrt, erre nincs kapacitása a cégnek. A terület nagysága miatt nem jöhet szóba a kerítés sem, ráadásul hamar lyukat vágnának rajta az érintettek. Rejtett kamerát sem helyezhetünk ki, hiszen bizonyító ereje nincs a bíróságon. A megoldás sokkal összetettebb, már dolgozunk a kezelésén. Terveink szerint uniós pályázati forrásból a Life+ program keretében végeznénk az ilyen és ehhez hasonló, úgynevezett tájsebek begyógyítását. Itt már ugyanis nem elég, ha elszállítjuk a szemetet. Kármentesítésre van szükség, illetve olyan környezet kialakítására, amelyet senki sem tud majd illegális hulladéklerakóként használni – tette hozzá Tengerdi Győző.

A Várpalota környékén található honvédségi területek, lő- és gyakorlóterek az MH Bakony Harckiképző Központhoz (MH BHK) tartoznak.

– Mintegy 151 négyzetkilométernyi lő- és gyakorlótér tartozik hozzánk. A terület nagysága nem teszi lehetővé a körbekerítést, viszont az ellenőrzések folyamatosak. A kiemelt részeken a HM EI Zrt. (Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.) járőrszolgálata biztosítja az őrzést, ami magába foglalja, az illetéktelen behatolóktól és veszélyes anyagok lerakásától való védelmet is. Már jeleztük nekik, hogy munkájuk során kiemelten figyeljenek az Öskü és Hajmáskér közötti részre. A térségben zajló gyakorlatokat és lövészeteket egyébként minden alkalommal tűzszerészmentesítés követi, melynek során szakszerűen vizsgálják át az aktuális területet. Sajnálatos módon a lakosság illegális szemét- és veszélyes anyag elhelyezése valós probléma, ami hatékony és gyors megoldást igényel, különösképp a Natura 2000-es védelem alatt álló területeken. Az elmúlt években több alkalommal volt példa arra, hogy az alakulat is feljelentést tett a rendőrségen, s meg is találtuk a természetkárosítókat, ám a tetten érés igen nehéz feladat – közölte kérdésünkre Vokla János alezredes, az MH BHK parancsnoka.

(Fotó: Szabó Péter Dániel)

Az Öskü és Hajmáskér között található lerakó nem egyedi eset, a megye más pontjain is komoly problémát jelent az illegálisan elhelyezett hulladék. Joggal merül fel tehát a kérdés, mi a teendő akkor, ha valaki ilyet talál, esetleg tetten éri a természetkárosítókat?

– Külön bejelentési vonal nincs ilyen ügyekre, ám ha valaki látja, hogy nagy mennyiségű, veszélyes hulladékot helyeznek el a természetben, akkor jelezheti azt a 112-es segélyhívó számon. Fontos, hogy ilyenkor a helyszín meghatározása mellett próbálja meg felírni az érintett gépjármű rendszámát is, így is megkönnyítve a tettesek felelősségre vonását – mondta el kérdésünkre Dömölki Zsolt rendőr alezredes.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa hangsúlyozta, ha valaki illegális hulladéklerakót talál a természetben, ne hívja rögtön a rendőrséget, jelezze a problémát az illetékes önkormányzatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!