Hírek

2014.10.30. 18:55

Huszonöt éve történt - - Várjuk olvasóink dokumentumait a rendszerváltásról

A huszonöt éve történt rendszerváltás apropóján múltidéző sorozatot indítunk, melyhez olvasóink írásait, dokumentumait, fotóit is várjuk.

Balla Emőke

Negyed százada történt a rendszerváltás hazánkban, 1989-ben sorjáztak az események: január 28-án Pozsgay Imre 1956-ot népfelkelésnek nevezte. Március 15-én több tízezres tüntetés volt Budapesten, március 22-én megalakult az Ellenzéki Kerekasztal.

Június 16-án volt Nagy Imre és mártírtársainak ünnepélyes újratemetése a Hősök terén, júliusban meghalt Kádár János. Augusztus 19-én a Páneurópai Piknik három órára megnyitotta a vasfüggönyt, szeptember 10-én a magyar kormány megnyitotta az ország nyugati határát az NDK-menekültek előtt.

A rendszerváltás hazai és megyei eseményeiről lapunk is rendszeresen beszámolt 1989-ben
(Fotó: Penovác Károly)

Ezekről az eseményekről lapunk, a Napló is beszámolt. Az október 24-ei, keddi számunk címoldalán például hírül adtuk, hogy történelmi esemény színhelye volt hétfőn a Parlament előtti Kossuth tér. Szűrös Mátyás, az Országgyűlés elnöke, ideiglenes köztársasági elnök kikiáltotta a Magyar Köztársaságot, a bejelentést hatalmas ováció, hosszan tartó viharos taps köszöntötte. Veszprémben, Pápán, Ajkán és Balatonfüreden is megemlékeztek az október 23-ai népfelkelés évfordulójáról. Horváth Balázs írt jegyzetet: „Vannak olyan ünnepek, amelyektől az idős is fiatallá válik, amikor mindenki erős lesz és tenni akar”. Tudósításban számolt be a lap többek között arról, hogy Pápán új bankfiókot avattak, egészséges ivóvizet kapott Nyárád, Pápadereske és Dáka, Badacsonytomajon rendkívüli tanácsülést tartottak, Pell Rudolf Zirc díszpolgára lett. Történelmi események voltak. Ezeket a pillanatokat szeretnénk felidézni nyomtatott és digitális kiadásainkban, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára munkatársainak, valamint az önök segítségével. A negyed századdal ezelőtt történtekről várjuk olvasóink gondolatait, véleményeit, dokumentumait, írásait, fotóikat, hogy közreadhassuk, másokkal is megoszthassuk azokat. Küldjék el szerkesztőségünkbe vagy hozzák el féltve őrzött dokumentumaikat, hogy lefotózhassuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!