Hírek

2012.12.16. 19:23

Bűnügyek a térképen

Veszprém – A megye a 100 ezer lakosra jutó bűncselekmények számát tekintve az átlag alatti fertőzöttségű területek közét tartozik, de a leendő tíz járást tekintve jelentős különbségek tapasztalhatóak.

Mindez többek között a rendőrség honlapján található eleinte kisebb-nagyobb nehézségekkel használható, de szombat estétől már stabilan működő bűnügyi térképből derül ki. A térképen kétféle adat látható: az úgynevezett ponttérképes verzió, amelyen egészen utca szintű lebontásban nézhetők meg az egyes bűncselekménytípusok. A másik térképen pedig színskála jelzéssel adott megye, vagy járás bűnügyi fertőzöttsége látható. Azokat a bűncselekménytípusokat és csoportokat lehet megnézni a térképen, amelyek leginkább befolyásolják az emberek biztonságérzetét, így például kereshető a lopások, a betöréses lopások, a lakásbetörések, a gépkocsi-feltörések, rablások és kifosztások száma is.

A területi, leendő járások adatait harminc nappal késleltetve lehet lekérdezni, amiből az derül ki, hogy a devecseri járás területe magas fertőzöttségű, a sümegi, zirci, balatonalmádi és balatonfüredi alacsony, a többi pedig átlagosnak tekinthető. A térképről a megyeszékhely, Pápa, Ajka, egy Balaton-parti település, Badacsony, egy háttértelepülés Küngös, illetve Berhida adatait kértük le négy kategóriában. A gépkocsi-feltörések, lakásbetörések, betöréses lopások, illetve személye elleni erőszakos esetek számát néztük meg. (Az elemzés nem teljes körű, hiszen a közterületen elkövetett bűncselekménycsoport kiválasztása után például egy-egy település térképén jóval több pont jelenik meg, de például a keresésünk között nem szerepeltek a rablások, kifosztások sem.) Ezek alapján Veszprémben két, Gyulafirátóton egy autófeltörés volt (október 27-én, november 7-én és november 10-én), hat betöréses lopás, két-két betörés és személy elleni erőszakos eset miatt rendeltek el nyomozást.

Badacsonyörsön október 21-én lakásbetörés, Ábrahámhegyen pedig öt nappal később pedig egyéb betörés miatt kellett helyszínelni. Pápán két lakásbetörés volt november 16-át megelőző harminc napban, de hat személy elleni bűncselekmény történt, a közeli Borsosgyőrben pedig feltörtek egy gépkocsit. Berhida a bűnügyi térkép szerint a biztonság szigete, a keresett négy közül egyik bűncselekmény sem történt a városban október 16- és november 15-e között. (Több bűncselekménytípust lekérdezve azért kiderült, hogy november 9-én egy garázdaság, 13-án pedig "egyéb lopást" követtek el a városban.) Ajka központi részén egy lakásbetörést, illetve hat betöréses lopást követtek el, Padragkúton egy személy elleni erőszakos eset miatt kellett intézkedni. Az alig 600 lakosú Küngösön egy gépjárművet törtek fel november 9-én.

A térkép az ORFK honlapján érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!