Hírek

2017.05.25. 19:39

Honvédségi jármű és rabszállító ütközött - Gyakorlatoztak a Balatonon

Balatonfűzfő - Honvédségi jármű és rabszállító ütközött össze a Balaton-parton melynek következtében gázolaj került a vízbe, miközben megpróbálták eltávolítani a veszélyes anyagot a Balatonból még egy bombát is találtak, és persze a rabok is megszöktek, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság gyakorlatán.

Balogh Ákos

Mozgalmas és összetett forgatókönyvet találtak ki a gyakorlat szervezői, a balesetek és véletlenek sorozata egy sor katasztrófavédelmi és rendvédelmi erőt mozgatott meg Balatonfűzfőn. A feltételezett baleset során, a Balatonba kerülő anyagot a Vízügy szakemberei speciális eszközökkel távolították el, közben pedig a Katasztrófavédelem egy mobil labor segítségével azonosította be a szennyeződést. A vízügyesek egy különleges úszó terelőfal segítségével határolták körül a vízen úszó gázolajat, mely eszközt most próbáltak ki először.

Fotó: Balogh Ákos

Miközben a mentesítés folyt, a közeli nádasban robbanótestnek vélt eszközt találtak, így riasztották a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakembereit is, akik búváraik, a tűzszerész járőr és a Balatonon május közepe óta szolgáló Baja tűzszerész hajóval vonultak a helyszínre, emelték ki és hatástalanítást követően szállították el az előtalált bombát.

Huszár Péter alezredes a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság titkára, elmondta: egy fegyveres összeütközések időszaki komplex védelmi igazgatási gyakorlat zajlik a bizottság szervezésében, mely egy különleges jogrendi helyzetet szimulál. Kedden riasztási gyakorlat, szerdán törzsvezetési gyakorlat zajlott, csütörtökön pedig a dinamikai fázisra került sor, naponta 60-100 ember részvételével.

- A gyakorlat célja - melyen többek között részt vesz a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a regionális mentőszervezet, a Polgárőr Szövetség és a Magyar Honvédség - nem kifejezetten a valós végrehajtás ellenőrzése, fontosabb az, hogy a résztvevő szervek hogyan tudnak együttműködni, közösen dolgozni, kik a kapcsolattartók, működnek-e ezek a kapcsolatok.

Az alezredes hozzátette: a 71-es főúton ellenőrző-áteresztő pontot is létesítenek majd a rendőrök, így próbálják megtalálni a forgatókönyv szerint megszökött rabokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!