Hírek

2015.01.25. 06:53

Hóhelyzet Veszprém megyében: senki ne induljon útnak Pápa környékén (folyamatosan frissítve)

A tegnapi nap és az éjjel folyamán leesett hóból a gyakran viharos erejű szél Pápán és a körülötte lévő alsóbbrendű utakon hótorlaszokat emelt, így azok járhatatlanná váltak.

Szabó Péter Dániel

Szombati hóhelyzet: itt!

07:40 A rendőrség éjjeli közlése szerint a havazás és az erős szél miatt nehezebb a közlekedés a 77-es főúton, Veszprém és Tapolca, valamint a 82-es főúton Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye között. A balesetek és az elakadások elkerülése végett mindkét főutat lezárták a 7.5 tonna megengedett össztömeg feletti járművek számára.

07:44 A Dunántúlon szombat kora reggel óta gyakorlatilag folyamatosan, változó intenzitással havazik. A legtöbb hó Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyében hullott. Több száz munkagépünk, folyamatos rotációban teljesít szolgálatot az utakon - közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Köztút Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Kiemelte: nehezíti munkavégzésüket, hogy az ország dunántúli területein, főleg Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében hóátfúvásos szakaszok alakultak ki a nagy mennyiségű friss hó és a viharos erejű széllökések nyomán, így vasárnap hajnalban le kellett zárnunk a Bakonygyepes és Noszlop közötti négyszámjegyű mellékutat, de elzárt település szerencsére nincs sem a megyében, sem az országban. A hótorlaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes feladat, mivel munkagépeik hiába takarítják le a havat a burkolatról, az erős szél szinte azonnal visszahordja azt az úttestre. Ezért a hófúvásokkal érintett területeken élőket arra kérjük, hogy alaposan fontolják meg, útnak indulnak-e és csak halaszthatatlan ügy esetén vállalkozzanak utazásra.

A Dunántúlon, valamint Pest és Bács-Kiskun megyében esik vagy szállingózik a hó, keleten esik vagy szemerkél az eső. A Dunántúlon mindenhol fagypont alatti a hőmérséklet, keleten enyhe az idő. A Bakonyban -3 Celsius fokot mértek. A friss hóréteg Ajka környékén már 10 centiméter.

Az autópályák burkolata mindenhol vizes, sónedves, az M1-es komáromi és lébényi szakasza egyelőre latyakos. A főutak burkolata országszerte vizes, sónedves. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyében az intenzív havazás és a hófúvások nyomán még téliesebbek az útviszonyok. Igaz ez a Veszprém megyei, valamint a Csorna, Tatabánya, Kápolnásnyék, Sárvár és Kaposvár környéki mellékutakra is. Keleten viszont mindenhol vizes, sónedves a burkolat. A Dunántúlon intenzív a légmozgás. Erős széllökéseket mértek Veszprém megyében, valamint Vasvár, Tamási, Marcali és Szántód környékén. Viharos szél fúj Fertőszentmiklós, Sárvár, Ajka és Keszthely környezetében, illetve az M1-es autópálya komáromi szakaszán.

07:52 A szombati és az éjjel folyamán leesett hóból a gyakran viharos erejű szél Pápán és a körülötte lévő alsóbbrendű utakon hótorlaszokat emelt, így azok járhatatlanná váltak. A Pápa környékén kialakult helyzet miatt a katasztrófavédelem azt kéri, hogy senki ne induljon útnak! Megyénkben továbbra is narancssárga riasztás van érvényben, a mai nap borult marad az ég, a Dunántúlon ismétlődő havazás várható, a friss hó mennyisége főként a magasabb fekvő haladhatja meg területeken az 5 cm-t. Az északi, északnyugati szelet erős, néhol viharos széllökések kísérik, ami további hófúvást okozhat.

08:09 Árokba borult egy utasokkal teli, menetrend szerint közlekedő autóbusz szombaton, késő este Tótvázsonynál - közölte Bóna Balázs megyei mentésvezető. Egy utas könnyebben megsérült, őt kórházba szállították a mentők.

08:24 Két autóbusz akadt el a hótorlaszokban Csót és Pápa között vasárnap reggel, Pápán, a Vaszari úton több személygépkocsi, Olaszfalunál szintén személygépkocsi. Valamennyi jármű továbbhaladását a tűzoltók segítik - tudtuk meg a megyei katasztrófavédelemtől.

09:09 Ajkán és Devecserben is folyamatosan havazik. Sűrű apró pelyhekben esik a hó, amit a szél is hord. A hóeltakarítás folyamatban van.

09:46 A kialakult hóhelyzetre tekintettel a rendőrség korlátozta a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek mozgását a 82-es úton Veszprém és Veszprémvarsány között, a 83-as számú úton Városlőd és Pápa között, valamint a 77-es számú úton Tapolca felé. Jelenleg Veszprém megyében két útszakaszt zárt le a rendőrség: a 8302-es úton Pápa és Nagygyimót között, ahol két menetrendszerinti busz akadt el a hóban. Utasok nincsenek a buszon. A Zalahaláp és Nyirád között húzódó 7317-es út is járhatatlan, itt egy személygépkocsi rostokolt a hóban. Őt a tapolcai tűzoltók húzták ki az útra.

10:18 Balatonfüreden a szombati egész napos hóesés után vasárnap már foltokban az úton is megmaradt a hó. Az erős szél miatt vannak lefagyagyott szakaszok, melyek csúszhatnak.

11:14 Tapolcán és környékén az utak vasárnap délelőtt járhatóak. Sok helyen hóátfúvás, jegesedés nehezíti a közlekedést, de lezárt utak nincsenek. Apró pelyhekben esik a hó, viharos szél fúj a térségben.

11:20 Várpalotán az utak havasak, problémát csak az erős szél okoz a közlekedésben. A Bakony Volán helyi diszpécserközpontjának tájékoztatása szerint a menetrendszerűen induló helyi és helyközi járatú buszok mindegyike elér céljához, a magasabban fekvő Tés és Jásd esetében azonban kicsit lassabb a haladás. Jásdon egyébként 30 centiméternyi hó esett, ám az utakat megtisztították, így a kenyeres kocsi és a buszok is be tudnak jutni a bakonyi zsákfaluba.

11:30 A havas eső, havazás országszerte ugyan még nem okoz gondot a vonatközlekedésben, de néhány dunántúli vonalon elrendelték az első fokú hókészültséget, tájékoztatott a MÁVINFORM ügyeletese. Azonban vasárnap a nap során Győr és Veszprém között 20-30 perces késésekre lehet számítani.

11:45 A megyében a téli időjáráshoz képest biztonsággal közlekednek az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. helyközi járatai. Kisebb késések azért előfordulnak, de ez sem az ő hibájukból: a megcsúszott kamionok fennakadásokat okoznak, a nem várt forgalmi akadály miatt kell várakozniuk. Szombaton Devecser és Pápa között félrecsúszott egy autóbusz. A helyszínről egy sérültet szállítottak kórházba, a járműben nagyobb kár nem keletkezett.

11:50 Bakonyoszlopon a közlekedés egész jó, a helyi traktoros takarítja folyamatosan az utat, még a Family Frost autója is eljutott a faluba. A hó továbbra is esik, továbbá fújja, hordja a szél a háztetőkről.

12:50 Devecser és Somló térségében többnyire járhatók az utak, azonban csak a tapasztalt sofőrök induljanak el. Szinte mindenütt jellemzőek a hóátfúvások, így a letakarított utakon is hamar akadályok keletkezhetnek. A 8-as számú főút több szakaszán fokozott figyelem szükséges. A Somlóvásárhely és Devecser közötti mellékút nehezen járható.

12:55 Várpalotán és térségében továbbra is minden út járható. Tés és Jásd felé a szerpentinen azonban érdemes nagyon óvatosan haladni, mert csúszhatnak az utak. Olvasóinktól tudjuk, hogy a közútkezelő sószóró gépei és hóekéi folyamatosan dolgoznak az érintett szakaszon is, így a helyközi buszjáratok, ha lassan is, de elérnek az említett bakonyi kistelepülésekre. Várpalotán is minden út járható, a Várpalotai Közüzemi Kft. munkatársai hajnal óta dolgoznak, gépekkel és kézi erővel is tisztítják az utakat és a járdákat, ám ettől függetlenül érdemes óvatosan közlekedni a településen.

Fotók: Szabó Péter Dániel

13:00 A 8-as főút inotai szakaszánál két személygépkocsi az árokba csúszott, forgalmi akadály képeznek, tudtuk meg a településen élő olvasóinktól.

14:17 Pápán a szombaton hajnalban kezdődött havazás ugyan rendkívüli hómennyiséget nem eredményezett, azonban az erős szél több helyen gondot okoz a közlekedésben, mivel a folyamatos hóeltakarítás ellenére egyes útszakaszokon átfúvások keletkeztek. Habár Pápa környékén jelenleg nincs lezárt út, a közút kezelője, a rendőrség, valamint a katasztrófavédelem szakemberei azt tanácsolják, lehetőleg senki ne induljon útnak gépkocsival a városon kívülre.

A Magyar Közút Pápai Üzemmérnökségének területén minden gép és minden munkatárs a hóeltakarításon dolgozik. 18 géppel járják folyamatosan az utakat. A hóekéken túl néhol rakodógéppel takarítják le a felhalmozódott havat az úttestről. Az utak állapota jelenleg vegyes, a főutak jellemzően vizesek, néhány helyen latyakosak, de ahol átfúvások keletkeztek, ott komoly hóbuckák is előfordulnak. A mellékutak állapota rosszabb, sok helyütt erősen havasak az utak, a szeles területeken pedig alig járható útszakaszokra kell számítani. Elzárt település és lezárt út nincs a térségben.

A téli útviszonyok miatt egyedül a Ganna-Pápakovácsi közötti bekötő útra nem engedik a járműveket, Veszprém felé pedig a 7,5 tonnánál nagyobb tömegű tehergépjárműveket fordítják vissza rendőrök a Pápakovácsi körforgalomnál. A havazás miatt eddig személyi sérüléses baleset nem történt a pápai járás területén, de több árokba csúszott személygépkocsihoz kellett kivonulnia a katasztrófavédelem munkatársainak, illetve két elakadt autóbuszt is menteni kellett.

14:33 A Meteorológiai Szolgálat narancssárga, azaz másodfokú riasztása továbbra is érvényben van az erős szél és hófúvás miatt. A friss hóval fedett területeken a viharos szél magasabb hótorlaszokat emelhet. A kialakult helyzettel kapcsolatban nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy senki se induljon útnak! A kora délután folyamán több lezárt utat is megnyitottak a forgalom előtt. Újra járható a 8401-es számú út Bakonygyepes és Noszlop között, a 832-es számú út Pápa és Nagygyimót, valamint a 8305-ös Pápa és Vaszar között, továbbá újra lehet közlekedni a 7317-es úton is Zalahaláp és Nyirád között. A kialakult hóhelyzetre tekintettel továbbra is él a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművekre vonatkozó korlátozás a 82-es úton Veszprém és Veszprémvarsány között, a 83-as számú úton Városlőd és Pápa között, a 832-es úton Pápa és Nagygyimót között, valamint a 77-es számú úton Tapolca felé.

16:10 A helyzet továbbra is változatlan Bakonyoszlopon. Mindössze a hótakaró növekszik. A videó unalmas részleteit egy kutya, egy macska, na meg egy a hó súlya alatt letörő ág töri meg. Jelenleg 30-32 cm vastag a hótakaró. Havazik, illetve hordja a porhót a szél. A hőmérséklet egész nap 0 C fok körüli.

17:05 Az M7-es vasárnap délután Budapesttől Székesfehérvárig jól járható volt. Noha a környező tájat több centiméteres hóréteg borította, az autópályát teljesen letisztították, sónedves maradt. Székesfehérvártól Várpalota felé a 8-as út négysávos szakaszán már gyakran lehetett találkozni kisebb-nagyobb hóátfúvásokkal. Inota és Várpalota között ezek többször a 4-5 centiméteres vastagságot is elérték, csak lassítva, fékezés nélkül lehetett áthajtani rajtuk. Ez egyik ilyen szakaszon két személyautó egymással szemben – az egyik a jobb, a másik bal oldalon – az árokba csúszott. Személyi sérülés valószínűleg nem történt, egy hókotró autó segítségével a kiszabadításukat elkezdték, a forgalom mellettük folyamatosan haladhatott. Várpalotától Veszprémig is előfordult néhány kisebb hóátfúvás, de csak a tempót lassította, a forgalmat nem akadályozta. Veszprémben nem csak a főútvonalak járhatók jól, hanem a kisebb mellékutcák is, nem jeges és nem hókásás az útfelület például az Újtelepen sem.

17:45 Képek a Tési-fennsíkról

20:31 Hóátfúvás - kora este

Fotó: Tremmer Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!