Hírek

2015.01.26. 13:53

Hogy lehet sok pénzt lopni? - elmondja a könyvvizsgáló

Ekkora összegű csalást egyedül nem lehet elkövetni, vagy ha igen, akkor nagyon gyenge az ellenőrzési rendszer, nyilatkozta a Naplónak Horváth György könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő.

Tremmer Tamás

A számviteli törvény pontosan előírja, minden vállalkozás esetében milyen bizonylati rendszert kell alkalmaznia. Az egésznek a működése ki kell, hogy terjedjen az ellenőrzés, a kontrollálhatóság biztosítására is. Ha itt hiba van, csalás, sikkasztás nagyobb eséllyel fordulhat elő. Mindezt Horváth György könyvvizsgáló, igazságügyi szakértő nyilatkozta a Naplónak, akivel a Verga ügy kapcsán beszélgettünk.

Leszögezte, a belső ellenőrzés három részből tevődik össze: a folyamatokba épített-, a vezetői-, valamint a független belső ellenőrzésből, amit kiegészít a kötelezően előírt külső könyvvizsgálói ellenőrzés.

A vádemelés szerint Verga Zrt.-től tíz napja menesztett gazdasági vezérigazgató-helyettes, S. V. az előző munkahelyén (Nike Fiocchi) több mint 600 millió forintot sikkasztott. A Vergánál állítólag mindezt további hatvannal fejelte meg. Ha ez így van, az ellenőrzés egyik cégnél sem működött jól.

Hol lehet „belenyúlni” a rendszerbe? Készlet, pénztár, számlák – e három területen lehet manipulálni, jelezte a szakértő. Hozzátette, a számlák több kézen mennek keresztül, a készleteket, a leltárt a cégnél ellenőrzik, minderre a könyvvizsgálók is figyelnek. Sajnos rengeteg az adminisztráció, a cégek azzal spórolnak, hogy több műveletet egy ember végez, s az ellenőrzésre is kisebb figyelmet fordítanak.

Horváth György könyvvizsgáló szerint nem lehet a véletlen műve
Fotó: Penovác Károly

A mai számítástechnika mellett hitelesnek tűnő hamis számlát egyszerű gyártani.? Szerinte az nem járható, hogy a számlák végösszege elő egy újabb számjegyet írnak, mert kézi számla alig van. Ha valaki így tesz, nem stimmel az áfa összege sem. Jobb helyeken a végösszeget betűvel is ráírják, azt meg már lehetetlen átírni. Ha a számla bekerül a rendszerbe, a tartalmát papíron készletre veszik, a növekvő leltárkészletnek is ki kell ugrania. Egy profi szakember képes a cég mérlegét is manipulálni.

Mindezeket csak a felületes belső ellenőrzés nem veszi észre! Ha ez nem is derít fényt a csalásokra, a külső könyvvizsgálóknak nagy valószínűséggel észlelniük kell. Az adóhatóság az adószámok alapján be tudja határolni, hogy a számlát kibocsátó cég valós és tiszta-e. Ilyen ellenőrzést az irodájukban ők is végeznek az ügyfeleik érdekében. A mérleg egyes évek közötti jelentősen megváltozott adatai is tapasztalt szakembernek szemet szúrnak. Mindezek alapján úgy vélte, az ilyen mértékű sikkasztást partner nélkül szinte lehetetlen megcsinálni.

Lehet-e a véletlen műve? Szerinte valami motivációnak mindig kell lennie. Aztán az ember vérszemet kaphat, s akkor nehéz leállni.

Hol a lé?
Az újságíró jegyzete

Amióta napvilágot látott, hogy a Verga Zrt. volt gazdasági vezérigazgató-helyettesét sikkasztással gyanúsítják, bennem motoszkál a kérdés: hol a lé?! Bizonyos vagyok abban, hogy ezzel nem vagyok egyedül: itt nem 600 ezer forintról, hanem – a vád szerint – több mint 600 millióról van szó! Ennek sokan keresik a nyomát

Nem tudom, pozitív fényt vet-e rám, ha bevallom: még a Bakony Művek időszakából ismerem S. V.-ét. Akkor sem tűnt ki a tömegből, egy átlagos nő volt a több munkatárs között. Legközelebb akkor találkoztunk, amikor a Vergához igazolt. Ekkor már – legalábbis a vádirat szerint – túl volt egy 600 milliós sikkasztáson, de S. V. ugyanaz maradt, mint húsz évvel korábban: egy átlagos nő. Mondanám rá, hogy szürke, csak nem akarom megsérteni.

Több közös ismerősünkkel is váltottam szót az eset napvilágra kerülése óta, de mindannyian döbbenten álltak az események előtt. S. V.-én az égvilágon semmi nem látszott: átlagos külsejű volt és maradt. Mosolygós volt, kedves, allűröktől mentes. A ruházatával sem lógott ki a tömegből. Mérhetetlen vastag aranyláncok sem húzták a nyakát. A családi háza belesimult az utcába, hivalkodásnak a legapróbb jelét sem észlelték Nemesvámoson. Több hónapos álomnyaralásokra sem költöttek. A Vergánál úgy örült a hivatali autónak, mintha megütötte volna a főnyereményt.

Mindezek után csak megkérdem újra: hol a lé?! Jó lenne, ha egyszer megkapnánk a választ, s megtudnánk, S. V. miként vált „szürke kisegérből” az álcázás nagymesterévé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!