Hírek

2015.04.01. 15:19

Hobbija a hajóépítés - Szerednyei Béla hajót épít egy barátjával

Veszprém - Szerednyei Béla mostanában, ha csak teheti, egy Veszprém melletti településen tölti szabadidejét. A Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész éppen kedvenc hobbijának, a hajóépítésnek hódol.

Heffler Péter

– Szente Vajk rendező elment más műsort forgatni, így lett egy plusz napom, amit igyekszem is kihasználni – árulta el Szerednyei Béla, aki csaknem négy éve igazi hajókülönlegességeket készít egyik barátjával, Tarcsafalvi Sándorral. A Speeder 40 típusnévre keresztelt, közel héttonnás, negyven láb hosszú hajóból ugyanis párhuzamosan kettőt építenek. Az egyedi vízi járművek sziszifuszi munkával készülnek.

Csaknem négy éve, hogy Szerednyei Béla színművész egy barátjával, Tarcsafalvi Sándorral hajóépítésbe fogott. A Speeder 40 típusnévre keresztelt vízi járműből egyszerre kettőt is készítenek. Fotó: Balogh Ákos Alex

– Amikor csak engedi az ideje, a művész úr itt ténykedik a műhelyben – mondta Tarcsafalvi Sándor, aki régi, a vitorlázásból fakadó barátságot ápol Szerednyei Bélával. – Közel négy éve, hogy elkezdtük ennek a hajónak a tervezését. Az volt a célunk, hogy valami formabontót alkossunk, ehhez több mint kétezer órai tervezés volt szükséges – mondta el a hajó készítésének körülményeiről Tarcsafalvi Sándor.

– Csináltunk egy piackutatást még a tervezés előtt, hogy mi az a méret, amire a Balatonon még lenne igény. Így született meg a negyven láb hosszú szépség, és a szlogenünk is, miszerint „Balatonra még, tengerre már". Bízunk benne, hogy ez az egyedi formavilág bejön majd a vitorlázóknál. A különleges külső mellett mindent megtalálni belül is, így többek között mikrohullámú sütővel, indukciós főzőlappal felszerelt konyha, de a luxus kapcsán mondhatnám a zuhanyozót, vagy a hűtő-fűtő klímát. Aztán még sorolhatom: orrsugárhajtómű, karbonárboc, karbon kormánykerék, elektromosan működő kinti cockpitasztal, navigáció, gps-plotter, autopilot, illetve kifejezetten a versenyzésben használt nordsee vitorlák. Többet gyakorlatilag nem lehet beszerelni egy ilyen hajóba, kategóriájában mindenképpen első – tette még hozzá Tarcsafalvi Sándor. Neve ugyan még egyik hajónak sincs, de a munkálatok közül gyakorlatilag már csak a porszívózás van hátra, így az első két hónap múlva, Szerednyei Béláé pedig a nyár végén kerülhet a Balaton vizére.

Zsolnai László hajóépítő

Szerednyei Béla és Tarcsafalvi Sándor az új hajó mellett

– Kétségtelen, hogy sziszifuszi munkával készültek el – mondta a négy év építésre utalva a színész. – Annak idején Sanyi mondta, hogy van egy nagyon jó héja, ami után készített egy makettet, arra én pedig egy, az eddig ismertekhez képest kicsit formabontó tetőt kreáltam, amin a vonalak a balatoni hullámokra hasonlítanak. Így készült el egy olyan cockpit, ami mind versenyzésre, mind pedig családi kirándulásra használt hajóhoz tökéletesen passzol. Nagyon várom a prototípus vízre tételét, amire a mienk már tényleg csak a ráadás lesz. Egyszerre két olyan hajó ringatózhat a Balaton vizén, ami az elejétől a végéig magyar termék – fűzte még hozzá Szerednyei Béla, majd az első út kapcsán még megjegyezte: – Nem tudom, merre hajózok majd vele először a tavon, de a család már alig várja, hogy elkészüljünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!