Hírek

2014.02.18. 19:51

Hegedűfesztivál és hegedűverseny

Veszprém - Auer Lipót emlékének ápolására, a nemzetközi hegedűfesztivál és hegedűverseny előkészítésére programirodát hoztak létre, az együttműködési megállapodást kedden írták alá a városházán.

Balla Emőke

A világhírű magyar hegedűművész, tanár, karmester és zeneszerző, Auer Lipót Veszprémben született 1845-ben. Szentpétervárott telepedett le, a Szentpétervári Konzervatóriumban tanított 1868-tól 1917-ig, majd az Egyesült Államokba menekült, 1926-ben megkapta az amerikai állampolgárságot. Auer Lipót pályafutása Liszt Ferencéhez hasonló, mondta dr. Batta András zenetörténész, az egységes komolyzenei koncepcióért felelős kormánybiztos. Az orosz zsidó hegedűiskola híres képviselője mindenütt keresett virtuóz volt. Örvendetes, hogy Budapesten kívül egy olyan nagy kultúrával, szellemi bázissal, egyetemmel rendelkező város hoz létre nemzetközi hegedűközpontot, alapít versenyt és fesztivált, mint Veszprém, ezzel is kiegyenlítve a Budapest-vidék közti ellentétet, emelte ki a kormánybiztos.



Porga Gyula polgármester hangsúlyozta, Auer Lipót az egyik legismertebb veszprémi a világon, a város ápolja emlékét. Tavaly emlékbizottságot hozott létre, most programirodát, melynek célja a 2014-ben tervezett Auer hegedűfesztivál előkészítő munkálatainak koordinálása, a rendezvények szervezése. A programiroda működésének tárgyi és részben személyi feltételeit a Pannon Egyetem biztosítja. Dr. Friedler Ferenc rektor kiemelte: az egyetem nemcsak tudományos, de kulturális központ is. Az intézmény küldetése, hogy szakmai karriert nyújtson a hallgatóknak, a szakmai tudás mellett elengedhetetlen, hogy a diákok a művészetekben, a zenében is jártasak legyenek. Kováts Péter hegedűművész emlékeztetett arra, hogy pár évvel ezelőtt készült egy Auer-film, mely bemutatta a világhírű hegedűművészt, zeneszerzőt, azt, hogy Auer magyar volt, nem orosz.

A tervezett hegedűfesztivál célja, hogy minél több zeneszerető néző látogasson el Veszprémbe; a klasszikus zenei fesztiválon a népzene és a dzsessz is megszólal. A Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője szólt arról, hogy bár a világon sok rangos hegedűverseny van - Magyarországon is létezik a Sziget-Hubay nemzetközi hegedűverseny -, az Auer hegedűverseny tematikájában egyedi lesz. Az Auer Lipót emlékbizottság ötlete Kozma Imre atyától származik, aki kiemelte: Auer Lipót nemzetünk nagy fia. Az Auer fesztivál és hegedűverseny rendezésével a külföldiek nemzetünk gazdagságát ismerhetik meg, ezáltal hidakat építünk Magyarország és Oroszország, Magyarország és az Egyesült Államok között. Az együttműködési megállapodást Porga Gyula polgármester, dr. Friedler Ferenc rektor és dr. Batta András kormánybiztos írták alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!