Hírek

2014.08.22. 20:37

Házilag készített pálinkafőző robbant Csöglén (frissítve)

Súlyos égési sérülésekkel ápolnak három fiatalt a kórházban, miután pénteken este felrobbant egy házi pálinkafőző, amit éppen kipróbáltak volna.

Kovács Erika

Felrobbant egy házilag készített pálinkafőző a Veszprém megyei Csöglén, a József Attila utcában, aminek következtében három ember súlyos égési sérüléseket szenvedett.

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűncselekmény miatt indított eljárást - közölte  a megyei rendőr-főkapitányság.

A József Attila utca mindkét oldalán sok a szilvafa, az ágak roskadásig teltek a gyümölccsel. Az utolsó házában lakik az a család, amelynek egyetlen gyermeke, a huszonéves fiú barátnőjével és tizenéves unokaöccsével sérült meg. Az utca túlsó végén lakó, a neve elhallgatását kérő asszony azt mondja, jól ismeri a családot, szorgalmas, rendes emberek, a faluban mindenki szereti, tiszteli őket, együtt éreznek velük.

- Az asszony postamester, a férje rokkantnyugdíjas, szorgos, rendes család, a fiú az egyetlen gyermekük. Borzasztóan sajnálom, ami történt velük. Este a bukóra nyitva hagyott ablaknál olvastam, amikor valami akkorát robbant kint, hogy becsapta, majd újra kinyitotta a nyomás az ablakot. Kimentem az utcára, de nem láttam semmit. Kicsit később nagy szirénázásra lettem figyelmes, jöttek a mentők, tűzoltók, de nem volt se láng, se füst - mondja az asszony, aki nagyjából nyolc háznyira lakik a sérültek családjától.

A József Attila utcai házhoz érkező rokonok a szülőkhöz jöttek szombaton, hogy a sérültek felől érdeklődjenek, lapunknak azonban többet nem árultak el, a nevüket sem (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A családtagok nem akartak nyilatkozni lapunknak, még a szomszédban lakó nagybácsi sem. Egy éppen hazaérkező férfi csak annyit mondott, hogy a falu túlsó végén volt akkor éppen, ott nem hallott semmit, Nagyon sajnálja a sérülteket és a családot, rendes emberek. Mástól megtudtuk, hogy nem italozó a család, nem is volt jellemző, hogy pálinkát főznek, most lett volna az első eset, de még éppen csak kipróbálták a készüléket. Azt két söröshordóból eszkábálták össze. Az utcán a kerékpárját toló idős asszony, Burján Lászlóné szerint nem jellemző a faluban a házi pálinkafőzés, inkább főzetnek az emberek pálinkafőzőben.

Burján Lászlóné szerint rendes családban történt a balesetet, nagyon sajnálja a sérült fiatalokat és szüleiket (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

- Szeretni való, rendes család az övék, ott laknak egy helyen a szülők a fiatal fiúval és a nagyszülőkkel. Sokan hallották a robbanást, én éppen nem, de nagyon sajnálom őket - mondta Burjánné. Közben a sérültek szüleihez vidéki rokonok érkeztek autóval, azonban lapunknak ennél többet nem árultak el, a nevüket sem. Osváth Károly polgármester megerősítette a fentieket.

- Szorgalmas fiú a sérült, dolgozott, ahogy a családtagok szintén. A szülőkkel együtt élnek, a 16 éves unokaöcs pedig a szomszédban lakik. Korábban főzetni szokták a pálinkát, ahogy mások is a faluban, otthon kevesen főznek, nem éri meg szerintem. A melléképületben történt a robbanás, a házuk nem sérült meg,eddig  nem kértek segítséget emiatt. Nagyon sajnálom őket, nagy baj ez most nekik. Egyébként én nem lakom ugyan messze, de a szomszéd kocsmában bál volt, a zenétől nem hallottam a robbanást - mondta a polgármester.

A mentők ügyeletese szombaton délben úgy nyilatkozott, hogy a helyszínről három súlyos, életveszélyes égési sérültet szállítottak egy budapesti, a győri és az ajkai kórházba. Utóbbi a fiatal fiút fogadta, azonban szombaton délelőtt őt is átvitték Győrbe, hogy a rá váró plasztikázás miatt speciális osztályra kerüljön. Nagy kiterjedésű, súlyos égési sérülést szenvedtek mindhárman.

Információink szerint a 26 éves férfi súlyos, életveszélyes állapotban van, testfelületének közel 60 százaléka megégett. A 24 éves nőt a budapesti István kórházban ápolnak. A 16 éves fiúnak a kezei égtek meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!