Hírek

2013.02.12. 07:32

Havazás Veszprém megyében: kamion, személyautó is árokba csúszott

Kamion és személyautó csúszott árokba kedden reggel a havazás miatt a megyében. A szél miatt hófúvás várható - tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

MTI

 

További havazás és erős hófúvás várható szerdán

Piros, vagyis a legmagasabb fokú figyelmeztetést adta ki szerdára Vas és Zala megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható, jelentős mennyiségű hó miatt.

A várható erős hófúvás miatt a két említett megyére narancssárga, másodfokú figyelmeztetést is kiadtak. Emellett Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyére a havazás és az erős hófúvás miatt másodfokú, míg Somogy megyére a havazásra vonatkozóan adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez kedden kora este eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében ismét kiemelte: a Nyugat-Dunántúlon szerda éjfélig nagy mennyiségű hó várható. Éjszaka újabb kiterjedt havazás kezdődik, amely szerda napközben váltakozó intenzitással folytatódik.

Csak indokolt esetben induljanak útnak

A balesetek elkerülése érdekében a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt kéri a lakosságtól, hogy folyamatosan figyeljék a közlekedési információkról szóló híradásokat. A katasztrófavédelem azt javasolja, hogy amennyiben az utazást nem lehet elhalasztani, mindenki csak téli gumival felszerelt gépjárművel induljon útnak, és szükség esetén pedig használjon hóláncot. A felerősödő szél helyenként viharossá válik, így a friss hóból hófalakat, hótorlaszokat emelhet.

13:19
Gépkocsik ütköztek

Egy ember könnyebben megsérült kedden délelőtt, amikor két autó ütközött a 8-as főúton Herend közelében. Egy Veszprémből Ajka felé haladó autó ismeretlen okokból áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol összeütközött egy másik személyautóval. A baleset miatt a forgalom rendőri irányítással félpályán haladt, délután egy órára megszűnt a torlódás. A fejsérülést szenvedett személyt a veszprémi kórházba szállították a mentők.


Fotó: Penovác Károly) 


 

 

 

 

12.30
Az erős havazás nagy feladat elé állította a vasúttársaságot is. A szombathelyi térségben a reggeli óráktól kezdve elsőfokú a készültség, kaptuk a tájékoztatást a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától. Veszprém megyében a sok hó ellenére jó a helyzet, kedd délelőtt csupán a 20-as, Székesfehérvár – Szombathely közötti vonalon kellett pár perces késéssel számolni.

10.50
A cseszneki szerpentinen elakadt kamion tovább indult, már zavartalan a forgalom – közölte a rendőrség sajtóügyeletese, Ferenczy Tímea.

10.40
Elakadt kamionok a hóban

Több baleset is történt a megyében kedd reggel óta az erős havazás miatt, döntően árokba csúszott, elakadt kamionok mentésében segédkeznek a katasztrófavédelem munkatársai. Elzárt település nincs.

Bakos György megyei katasztrófavédelmi szóvivő a Napló kérdésére elmondta, eddig összesen 10 esetben kellett segítséget nyújtaniuk az időjárás miatt elakadt gépjárműveknek. Cseszneknél a 82-es úton két kamion akadt el, Farkasgyepűnél két kicsúszott kamion várt a segítségre, míg a litéri emelkedőnél hét kamion vesztegel, ám a közútkezelő nagy erőkkel, összesen 26 géppel tisztítja az utakat. Nemesvámosnál még reggel egy kamion, Pápánál pedig egy autó csúszott árokba, mondta el Bakos György.

A katasztrófavédelmi szóvivő hozzátette, a Szlovéniába tartó, 7,5 tonnánál nagyobb tehergépkocsikat Devecsernél megállítják, s várakoztatják, amíg nem javulnak az útviszonyok. Elzárt település egyébként nincs a megyében, mindenhol lehet haladni, csupán lelassult a közlekedés. A vonatok és a buszok esetében is 5-10 perces késéssel érdemes számolni, jegyezte meg Bakos György, aki a hóátfúvások miatt óvatos közlekedésre intette az autósokat.

10.20
Terelik a kamionokat

Több helyszínen is akadozik a forgalom a megye útjain, a Szlovéniába tartó kamionokat Devecsernél a vasútállomásra egy pihenőbe terelik, mert a határállomásoknál nem engedik át a tehergépkocsikat.

Ferenczy Tímea, a megyei főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, hogy a 82-es főút 31-32-es kilométerénél, a  cseszneki szerpentinen elakadt kamion akadályozza a forgalmat. A 8-as főúton Herend után kamion szenvedett balesetet, emiatt félpályás útlezárásra és forgalomkorlátozásra lehet számítani. A 72-es úton a litéri emelkedőnél szintén több elakadt kamion akadályozza a forgalmat, és a 72-es körforgalom 8-as főútra csatlakozó részénél is nehézjárművek akadtak el.

Hóhelyzet Pápán 10 órakor

Szálingózik a hó a városban és környékén. A lehullott csapadék mennyisége nem számottevő, az enyhébb időjárásnak köszönhetően hamar elolvad. A Városgondnokság kisgépei takarítják a belvárost, az utak, járdák hókásásak, latyakosak, sónedvesek. A lehullott hó nem okoz fennakadást a közlekedésben, legfeljebb a gyalogosok dolgát nehezíti meg, mert elrejti az utóbbi napokban lefagyott járdaszakaszokat. Az autósoknak is fokozott óvatosságra van szükségük, a mellékutcákban szintén számíthatnak csúszásveszélyre.

Fotó: Penovác Károly

Nincs járhatatlan út

A kedd hajnalban kezdődött havazás megyeszerte gondokat okoz a közlekedésben, de minden út járható.

A Magyar Közútkezelő Nonprofit Zrt. Veszprém megyei igazgatósága mindegyik gépet hadra fogta, még a bérelt eszközöket is berendelték. Több mint 40 jármű végzi a munkát, tehát teljes kapacitással dolgoznak, tudtuk meg Tóth Imre ügyeletestől. Mivel a havazás olyan intenzív, hiába mennek végig egy-egy szakaszon, szinte mindig kezdhetik újra a munkát. A délelőtt folyamán Ajka és Tapolca térségében ónos eső is esett, ez jócskán megnehezítette a közlekedést. Ezzel együtt is megyénkben a délelőtt folyamán minden út járható.

Kedden kilenc óra környékén két kamion csúszott meg a 8-as és a 72-es úti csomópontban (litéri kereszteződés), de a forgalom nem áll. Ugyancsak Litérnél, a litéri dombot a kamionok nehezen veszik be, csúszkálnak. Itt intenzívebb a síkosságmentesítés, hogy megelőzzék a bajt.

Veszprémben hajnal óta dolgozik a Veszprémi Kommunális Szolgáltató (VKSZ) Zrt. négy nagy gépe, tudtuk meg Gősi Zoltán városgazdálkodási igazgató-helyettestől. Az öt saját járdatakarító gépük ugyancsak hajnal óta van szolgálatban. Reggelre már az öt bérelt járdatakarító gépet, valamint a négy alvállalkozójuk gépeit is berendelték. Már a kézi úttisztítók is munkába álltak, így a lehető legnagyobb kapacitással dolgoznak.

Gősi Zoltán elmondta, elsőként a fő-, és tömegközlekedési útvonalat kezdték tisztítani, de kilenc óra után már a mellékutakra is bejutottak. A munkát azonban nehezíti az intenzív hóesés.

 

 

Az országos hóhelyzetről, az időjárásról ide kattintva olvashat!

Fotó: Gáspár Gábor

Kamion és személyautó csúszott árokba kedden reggel a havazás miatt a megyében. A szél miatt hófúvás várható - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Bakos György elmondta: megyeszerte pár centiméter hó hullott, a közlekedés lelassult. A közútkezelő csaknem harminc géppel dolgozik az utakon.

Nemesvámos környékén, a Veszprémből Tapolcára vezető úton árokba csúszott egy kamion, a mentése még tart. Kora reggel egy autó Pápa mellett akadt el a havas úton - tette hozzá a szóvivő.



Nagy havazást nem jelez a meteorológia Veszprém megyében, de a közlekedést veszélyezteti, hogy a megye egyes részein a szél miatt hóátfúvások alakulhatnak ki - figyelmeztetett Bakos György.

Amint azt a Napló megtudta: a 72-főút Balatonfűzfő és Litér közötti szakaszán három elakadt kamion akadályozza a forgalmat.

A 8-as főút litéri elágazótól Veszprém felé tartó szakaszán több elakadt kamion nehezíti a közlekedést, egyes szakaszokon rendőrök irányítanak. A 8-as főút Veszprém felé biztonságosan kétszer egy sávban járható.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!