Hírek

2015.01.30. 07:25

Veszprém megyében szállingózik a hó

Az Útinform péntek kora esti tájékoztatása szerint a Dunántúl nyugati határ menti megyéiben csökkent a csapadék intenzitása, Veszprém megyében szállingózik a hó, a Balaton környékéről esőt jeleznek.

Szabó Péter Dániel

Veszprém megyében plusz négy Celsius fok körüli lesz a hőmérséklet pénteken délután, ami  olvadást is eredményezhet. Ettől az utakon a csütörtökön lehullott nagy mennyiségű hó olvadni kezd, így jelentős mennyiségű vízátfolyásra lehet számítani. Többfelé erős, viharos lesz a délkeleti szél. A következő napokban megyénkben kettő-három Celsius fok körül alakul a hőmérséklet napközben, hajnalban mínusz négy-hat fok lesz. Eplényben kitűnő minőségű, hetven centiméteres hó várja a kirándulókat, síelőket.

Az orvosmeteorológia kettősfronti hatást jelez mára és  a hétvégére, ami erős fejfájást, migrént okozhat. Ennek legjobb ellenszere a mozgás, sportolás.

7:25 - Hó és eső miatt is adtak ki figyelmeztetéseket

Viharos szél, havazás, hófúvás és a sok eső miatt is több megyére adott ki figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez péntek reggel eljuttatott veszélyjelzés szerint Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére a viharos szél miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy és Vas megyére a havazás miatt, Veszprém megyére a havazás és a hófúvás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád, Vas, Veszprém és Zala megyére a várható jelentős mennyiségű eső miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken a nap folyamán több mint 20 milliméternyi eső hullhat.

Délután a Dunántúl északnyugati megyéiben és a Bakonyban képződhet viszonylag rövid idő alatt több centiméteres, vizes hóréteg, estétől már inkább a Bakonytól keletre lévő hegyvidéki területeken eshet több centiméternyi (szintén vizes) hó. A fővárosban késő estétől valószínű újra havazás. Délutántól a Bakonyban az északnyugatira forduló szél kisebb hófúvást okozhat.

8:23 - Több helyen 20 centiméteresnél is nagyobb hó van

Több településen 20 centiméter körüli, vagy még annál is vastagabb a hóréteg az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek reggeli adatai szerint. A szolgálat honlapján közöltek alapján a 300 méter feletti települések között Veszprém megyében Zircen 30, Bakonybélen a Somhegypusztán lévő mérőállomáson 29 centiméteres hóréteget regisztráltak. Részletek itt

14:23 - Súlykorlátozás van érvényben ismételten három úton is Veszprém megyében

A kialakult hóhelyzetre tekintettel a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek péntek délutántól nem közlekedhetnek Veszprém megyében a 83-as számú úton Városlőd és Pápa között, a 82-es úton, valamint a 8-as számú főúton Ajka-Bakonygyepes és Veszprém között. A rendőrség korlátozza a 7,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek forgalmát a a 8402-es úton Pápa és Devecser közötti is. Az érintett útszakaszon több gépjármű elakadt a hóban, melyek kiszabadításán a pápai tűzoltók két tűzoltógépjárművel dolgoznak, valamint a helyszínen a közútkezelő munkatársai munkagépekkel segíti a tűzoltók munkáját.

14:35 - Útlezárások a havazás miatt

Intenzív havazás nehezíti a közlekedést Veszprém megye egyes útjain. A 8-as, 82-es és 83-as főúton korlátozzák a közlekedést - jelezte  a megyei rendőr-főkapitányság.

A havazás miatt nehezebb a közlekedés a 8-as főúton Veszprém, Csatári elágazó és Ajka-Bakonygyepes, a 82-es főúton Veszprém és Veszprémvarsány, valamint a 83-as főúton Városlőd és Pápa települések között. A balesetek és az elakadások elkerülése végett az említett útszakaszokra nem hajthatnak fel a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti járművek.

Kerülni keleti irányba a 8-as főúton Székesfehérvár irányába, majd a 81-es főúton Mór irányába lehet. Nyugatra a 84-es számú főutat használhatják az érintett tehergépkocsik Sárvár irányába.

A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek!

15:10 - Több helyen is forgalmi akadály van a Balaton-felvidék és a Bakony hegyvidéki útjain

A kora délutáni órákban Zalahalápnál személyautó hajtott árokba, a Pápa és Pápakovácsi közötti úton két autóbusz és több teherautó is elakadt, ezeket a városi tűzoltók drótkötél segítségével vontatják ki. Városlődnél a 8-as és 83-as főutak csomópontjánál a legfrissebb információk szerint hét veszteglő teherkocsi várja az ajkai egységek segítségét. Pápán, a Somlai úton és Egyházaskeszőnél is autóbusznak kellett segítséget nyújtani. A Zirc és Nagyesztergár közötti úton két elakadt kamion, a 82-es főúton Zirc és Kardosrét között egy másik kamion, a 84-es főúton Sümeg közelében pedig három kamion várja, hogy kimentsék.

16:04 - Újra járható a 8-as és a 8402-es számú út

Feloldották a korlátozást a 7,5 tonna feletti gépkocsikra vonatkozóan. A 8-as számú főút Veszprém és Ajka-Bakonygyepes, valamint a 8402-es számú út Pápa és Devecser közötti szakaszán megszűnt a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalmának korlátozása  2015. január 30-án 15 óra 55 perckor. Az érintett útszakaszon mindkét irányba haladhatnak a közlekedők.

16:55 - Tésen ismét esik a hó

Tésen délután három óra óta újra szakad a hó, eddig megközelítőleg öt centiméternyi esett. Folyamatosan takarítják az utakat.

Fodor-Bödös István, a bakonyi kistelepülés polgármestere elmondta, a délelőtti esőtől felázott, latyakos utakat folyamatosan tisztítják. Ennek köszönhetően minden út járható a faluban. A csúszásveszély mellett azért is érdemes óvatosan autózni, tette hozzá a polgármester, mert a gyalogosok az utakon közlekednek.

Tésen újabb öt centiméternyi friss hó esett. Fotó: Fodor-Bödös István

Információink szerint Tésről Várpalota és Jásd irányába is járhatóak az utak, azonban havasak, hókásásak, ezért lassabb haladásra kell számítani a térségben.

17:57 - Dabronc település környékén több kamion is elakadt a hóban

Elakadt kamionokat mentenek a sümegi önkormányzati tűzoltók péntek délután Veszprém és Zala megye határán, Dabronc település környékén. Az elsődleges információk szerint a balesetek során senki nem sérült meg.

Bz sorozatú motorkocsi halad Bakonyszentlászló felé Zirc-Kardosrét mellett a havas Bakonyban 2015. január 30-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Bz sorozatú motorkocsi indul az eplényi vasútállomásról Zirc felé a havas Bakonyban 2015. január 30-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

18:23 - Veszprém megyében szállingózik a hó

Az Útinform péntek kora esti tájékoztatása szerint a Dunántúl nyugati határ menti megyéiben csökkent a csapadék intenzitása, Veszprém megyében szállingózik a hó, a Balaton környékéről esőt jeleznek. A főutak hókásásak vagy latyakosak, a Bakonyban, valamint Tapolca térségében jégbordás szakaszokat jeleztek. Az alsóbbrendű úthálózaton téliesebbek az útviszonyok. A Dunántúlon többnyire gyenge a légmozgás, így hóátfúvások nincsenek. Részletek itt: Többfelé még havazik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!