Hírek

2014.11.28. 13:53

Határon átívelő huszárportyán a Bakonyi Poroszkálók

A hős magyar huszárok előtt tisztelegve indult útnak lóháton a lengyelországi Limanovába 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katonáival kiegészülve pénteken a Bakonyi Poroszkálók hagyományőrző csapata.

Szabó Péter Dániel

Az időzítés nem véletlen. Száz évvel ezelőtt, 1914 decemberében a lengyel település mellett a magyar hadtörténet egyik legdicsőségesebb tettét hajtották végre a magyar huszárok az első világháborúban. Muhr Ottmár huszárparancsnok vezetésével kézitusában megfutamították az uzsoki hágón keresztül betörő oroszokat, megvédve így a közeli Krakkót.

Az indulást megelőzően pénteken délelőtt Talabér Márta, a házigazda Várpalota polgármester köszöntötte a 600 kilométeres lovas útra induló csapatot a Thury-várban. Hangsúlyozta, az első világháború hőseihez hasonlóan a mai kor katonája is kész bármikor életét áldozni a hazájáért.

Péntek délelőtt a portya indulásához kapcsolódva hadtörténeti konferenciát is rendeztek a Várpalota jelképének számító épületegyüttesben. Az Ádám Barnabás ezredes vezette nyolcfős hagyományőrző csapatot előbb Székely Tibor, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke is méltatta, majd a témába vágó előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők a Thury-teremben.

Dobszai József nyugállományú alezredes, katonai helytörténész, a Gábor Áron Nyugállományúak Klubja elnöke az első világháború várpalotai vonatkozásairól beszélt minden részletre kiterjedően, Kátai Zoltán énekmondó pedig az alkalomhoz illő dalokat játszott a huszárok tiszteletére. Illésfalvi Péter Huszárok az első világháborúban címmel tartott előadást, Soós Péter százados pedig a nagy háborúban használt fegyverek világába kalauzolta el a hallgatóságot.

A konferencia után a vár mögötti téren található első világháborús emlékműnél folytatódott a program. A Lengyelországba induló, felsorakozott csapatot Töll László, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője indította útnak. Beszédében kiemelte, azért is fontos a huszárok előtt tisztelgő portya, mert a mai világban az első világháborús hősök emléke egyre csak halványul. A Honvédelmi Minisztérium is ezért támogatja szívvel-lélekkel ezt az utat, hogy a hősök emléke fennmaradjon, tette hozzá Töll László, aki a menetparancsot is átadta a lovas csapatnak.

A tervek szerint a nyolcfős különítmény december 12-re ér majd Limanovába, ahol a lengyel-magyar közös ünnepségsorozat zárásaként Tomas Siemoniak lengyel nemzetvédelmi miniszter és Hende Csaba magyar honvédelmi minisztere közösen koszorúzzák meg a felújított huszár emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!