Hírek

2017.05.23. 20:05

Nagy lehetőség kapujában Várpalota: több mint kétmilliárd forintból fejlődhet a város

Összesen 2,2 milliárd forint összegű támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében Várpalota.

Szabó Péter Dániel

A jelentős összegből megújul a belváros, kerékpárutak épülnek, de a város szociális intézményei is egy helyen, modern épületben lesznek elérhetőek.

– Hatalmas lehetőség ez a pályázati siker Várpalotának, ekkora összeg nagyon régen érkezett egyszerre a város fejlesztésére – mondta el a polgármesteri hivatalban tartott sajtótájékoztatón Campanari-Talabér Márta. Várpalota polgármestere kiemelte, az előkészítés során azokat a területeket célozták meg, ahol a legfontosabbnak érezték a fejlesztés szükségességét.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere és Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője
Fotó: Szabó Péter Dániel

Ami a TOP-pályázat részleteit illeti, egymilliárd forintot nyert a település a Zöld város néven ismert projektre, amelynek keretében teljesen megújul a központ, a Thury-vár környéke.

Kétszázötvenmillió forintból pedig kerékpárút épül Várpalota és Inota falu, valamint a városközpont és a vasútállomás között.

A jelenlegi hat telephely helyett egy 150 milliós projekt révén egy korszerű létesítményben működnek majd a város szociális alapszolgáltató intézményei, de közel 60 millió forint jut a fogorvosi rendelők felújítására. A kormányhivatallal együttműködve képzési és foglalkoztatási programokat indítanak majd az elkövetkező években Várpalotán 594 millió forintból, s 107 millió forintot nyert a város turizmusfejlesztésre is, amelynek keretében a Nagybivalyos-tó és a Derítő-tó körüli területek szépülnek meg.

Mintegy 100 millió jut a Készenléti lakótelep komplex rehabilitációjára. A cél az ott élők felzárkózásának elősegítése, életkörülményeik javítása, a közösség erősítése. A "soft" elemek mellett a lakótelep infrastrukturális fejlesztésére is pályázott az önkormányzat, amelynek ügyében a közeljövőben várható, remélhetőleg pozitív döntés, hangzott el a sajtótájékoztatón, ahol megtudtuk: az elnyert összeget körülbelül három év alatt költi el a város. Lesz olyan beruházás, amely egy éven belül megvalósul, ilyen a fogorvosi rendelő rekonstrukciója, de egyes fejlesztések kivitelezése akár két évet is igénybe vehet

Hosszú ideig tartottak az előkészületek, azonban az eredmények azt bizonyítják, hogy a munka sikeres volt - hangsúlyozta Kontrát Károly államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, aki azonban felhívta a figyelmet arra: ez a pályázati eredmény még csak a rajtvonal, sok munka vár a megvalósítást illetően a várpalotaiakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!