Hírek

2014.10.17. 18:50

Harlekinkaticák:szépek, veszélyesek

Veszprém - Ismét sok helyen ellepték a házak falait a gyülekező harlekinkaticák, amelyek veszélyt jelentenek az őshonos katicabogarakra is.

Marton Attila

A telelés miatt gyülekeznek ezekben a hetekben a házak falain, ugyanis előnyben részesítik az emberi környezetet, ahová majd a hideg napokon behúzódnak, közöl-te érdeklődésünkre Markóné Nagy Krisztina, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság növényvédelmi zoológusa. Hozzátette, tömeges megjelenésük nem a faj túlszaporodását jelenti: kizárólag azokban az években szaporodnak fel, amikor a körülmények ezt lehetővé teszik. Ilyen adottság az enyhe tél, ha bőségesen áll rendelkezésükre táplálék, és ha kevés a természetes ellenségeik száma, magyarázza a szakember.

Harlekinkaticák: veszélyt jelentenek a hazai katicákra (Fotó: Németh F. Bernadett)

A faj növénykárosító levéltetveket fogyaszt, táplálékhiány esetén más rovarokat, például a két-, a hét- és a tizennégypettyes katicabogarakat is megeszi, vagyis az őshonos és hasznos katicáknak nem csak táplálékkonkurense, hanem pusztítja is azokat. A harlekinkaticákat elsősorban mechanikai módszerrel érdemes ritkítani, de tömeges megjelenésük miatt mérlegelni kell a kémiai irtást is. A telelésre készülő bogarakat összegyűjtve egyszerűen csökkenthető a számuk, tette hozzá a zoológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!