Hírek

2013.07.31. 19:17

Harc a Liliomkertért - Bírság és bíróság fenyegeti

A turisták, de a környékbeliek is előszeretettel látogatják a Káptalantóti határában lévő termelői piacot, hogy közvetlenül a gazdáktól vásároljanak.

Mizsei Bernadett

Aki valaha járt már a hatalmas akácok csendjében megbúvó termelői piacon, a Liliomkertben a Balaton-felvidéken, az biztosan visszatér oda. Ennek ellenére a piac tulajdonosának megállás nélkül harcolnia kell a Liliomkertért. Jelenleg összesen több mint ötmillió forintnyi bírság megfizetését követelik tőle, októberben pedig bíróság elé kell állnia.

Harmathy Ildikó hangsúlyozza, nemcsak saját piacáért, hanem hazánk agrárméltóságának helyreállításáért is küzd.

A turisták és a környéken élők egyik kedvenc helye a Káptalantóti határában lévő Liliomkert (Fotó: Mizsei Bernadett)

A színes kínálat, a kedves árusok és a minőségi élelmiszer megragadja és visszacsábítja a vendégeket a Káptalantóti határában lévő Liliomkertbe. Ez a Balaton-felvidéki termelői piac 220 családnak biztosít megélhetést, és vasárnaponként már tízezer fölötti látogatót fogad. Elsőre azt gondolhatnánk, az összhang tökéletes: a termelő eladhatja az áruját, a vevő pedig minőségi élelmiszert, kézműves tárgyat visz haza.

A valóság azonban más: míg a vendégektől és az árusoktól hálát és elismerést kap a piac megálmodója, a hatóságok bírósági végzésekkel és magas összegű bírságokkal honorálják Harmathy Ildikó erőfeszítéseit. Először arra hivatkozva akarták bezárni az öt éve működő piacot, hogy a terület szántó, vagyis mezőgazdasági besorolású, így kereskedelmi tevékenység nem folyhatna rajta.

A legutóbbi hatósági végzés arra kötelezte Harmathy Ildikót – akire összesen 5,3 millió forint bírságot szabtak ki az elmúlt években –, hogy 2012. november végéig bontsa le a bódékat. Történt mindez annak ellenére, hogy a Liliomkert kereskedelmi övezetté való átminősítését már 2007-ben elindította a község önkormányzata, de az átminősítés hosszú folyamata 2008 novemberében félbeszakadt valamiért, az érintetteket azonban erről senki nem tájékoztatta.

A biológus-mérnök Ildikó nem adta fel a harcot. A november 3-án lejáró határozat ellen a nyilvánossághoz fordult, és levelet írt a vidékfejlesztési miniszternek, az Országgyűlés elnökének, valamint a köztársasági elnöknek, kérve a földtörvény természetvédelmi törvény szerinti normakontrollját. Ildikó szerint ugyanis az ügy túlmutat saját piacán: ez a vita a magyar őstermelők ügyét szolgálja, és szükség van arra, hogy kialakuljon egy gazdaságos termelői piac-hálózat hazánkban.

A döntéshozóknak írt levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi földtörvénytervezet hibás: nem a termőföld tulajdonosát, hanem a föld használatát kell szabályozni. A természet védelméről szóló törvénynek pedig, amihez igazodnia kell a földtörvénynek is, össztársadalmi érdekeket kell szolgálnia, hiszen a természet mindenkié. Az első számú természeti érték pedig az ember, miközben a termőföld feladata, hogy élelmet adjon az embereknek, minél jobb minőségben.

A Vidékfejlesztési Minisztérium végül arról biztosította Harmathy Ildikót, hogy minden előírást betartva segíti a terület mihamarabbi átminősítését kereskedelmi övezetté. Ezzel azonban csak a csatát nyerte meg, a háborút nem.

Harmathy Ildikó nemcsak saját piacáért, hanem hazánk agrárméltóságának helyreállításáért is küzd (Fotó: Mizsei Bernadett)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakvéleménye alapján 3,75 millió forint bírságot szabott ki a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója, Zay Andrea természetkárosítás miatt. A nemzeti park szerint ugyanis a piacot engedély nélkül létesítették, és a „sűrűn elhelyezett, vegyes megjelenésű építményeinek tömegével” , a füves parkolóval nem teljesül a táj jellegének megőrzése, a természeti értékek környezetkímélő hasznosítása. Vagyis azt kifogásolták, hogy a területen nem gazdálkodnak, a termőtalaj tömörödik, nagy a zaj, a por, sok a reklámfelület, és a védett terület tájképi egysége megbomlik az egyébként a fák miatt alig észrevehető piaccal. Azt elismerték, hogy védett fajra vagy élőhelyre vonatkozó károsítás nem történt.

Harmathy Ildikó szerint a rosszul megfogalmazott, gyakorlattól elrugaszkodott törvények, a bürokrácia és a termelői piacokat érintő szabályozás miatt a kézműves élelem előállítóinak sorsa igen sanyarú. A szigorú szabályozás miatt még mindig kevés a jó termelői piac, ezért egyre kevesebb a háztáji, és egyre több a megműveletlen föld. Az elmúlt öt évben már több változást is elért, a Liliomkertnek jelentős szerepe van a termelői piacok szabályainak enyhülésében.

Azt mondja, kemény harcot vívott a törvényalkotókkal, hiszen az elvárásaik szinte teljesíthetetlenek és enyhén szólva furcsák voltak: például az egész területet le kellett volna betonozni és bekeríteni. Ehhez ugyan mit szólt volna a környezetvédelem?

Hogy unokáink majd használhassák

Harmathy Ildikó nemcsak saját és árusai piacának megőrzéséért küzd, hanem Magyarország agrárméltóságának helyreállításáért. A harcot éppen ezért nem adja fel, holott bírságokból fakadó tartozásai miatt állandó anyagi ostrom alatt áll. Úgy érzi, ha kifizetné ezeket a büntetéseket, unokáinktól venné el azt a lehetőséget, hogy a természetet védve a maguk és a társadalom egészének érdekében használhassák a rájuk hagyott földet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!