Hírek

2014.01.27. 17:58

Hamis hangok a Hangvilla körül

Miközben az egyik hazai napilap hétfői számában törvénytelenséget sugall a Hangvilla beruházás kapcsán, a város vezetése kategorikusan cáfol.

Tremmer Tamás

A város számos szép sikerrel büszkélkedhet az elmúlt években, azonban vannak olyan politikusok, akik nem osztoznak az örömünkben. Katanics Sándor képviselő nem először tünteti fel rossz színben a várost, legutóbb éppen a Hangvilla esetében tett így. Porga Gyula hétfői, rendkívüli sajtótájékoztatóján így reagált az egyik hazai napilapban megjelent állításokra.

A cikk szerint az önkormányzat 2012-ben döntött arról, hogy 2018 végéig egy bonyolult jogi konstrukció keretében vételi jogot szerez a Hangvillát működtető kft.-re, így a létesítmény végül a városé lesz. „A Legfőbb Ügyészség is úgy látta, hogy az önkormányzat vételi jogát megalapító szerződésnek az a része, amely öt éven túlra is kiterjeszti ezt a lehetőséget, törvénysértő”.

Nincs itt semmi törvénysértés, nyomatékosított a polgármester. Az önkormányzat korábban aláírt egy szerződést a Swing-Swing kft. tulajdonosaival arról, hogy a Hangvilla kötelező fenntartási időszakát (ami öt év) követően 2018. december 31-én kizárólagos önkormányzati tulajdonba kerülhessen a cég. A Hangvilla befejezési határideje időközben csúszott, a fenntartási időszak pedig három évre rövidült, ezért az opciós szerződés módosításáról döntött a közgyűlés. A testületi ülésen Katanics Sándor is részt vett, a szavazáskor tartózkodott. A szerződést 2013. november 11-én írtak alá és a „futamideje” 2017. december 31-ig tart. Ez négy év két hónapos időintervallum. Éppen ezért a hivatkozási alap nem helytálló, fogalmazott.

Lapunk kérdésére, mely szerint terveznek-e jogi lépést az újság, illetve a képviselő ellen, Porga Gyula azt mondta, a jogászok vizsgálják ennek a lehetőségét. Jelezte, egy politikusnak a kijelentéseiért vállalnia kell a felelősséget. Vagy majd a választópolgárok mondanak ítéletet a tetteiről.

Bélafi László, a Hangvillát üzemeltető Swing-Swing Kft. ügyvezetője nemes egyszerűséggel politikai pedofíliának nevezte Katanics Sándor cselekedeteit. Ő egy objektum, mindentől meg akar minket óvni, de mi tudunk magunkra vigyázni, nem kérünk belőle, tette hozzá. Arról is tájékoztatott, hogy a Swing Swing Kft. 2005. december 22-én vásárolta meg a Séd Filmszínház üresen álló épületét, majd a körülötte lévő földterületet, összesen 200 millió forintért.  Az 1,33 milliárd forintos beruházás nyomán – amiből 193 millió forint az uniós támogatás – ebből hozták létre a Hangvillát. Az opciós szerződés értelmében a létesítmény 2017. végén 200 millió forintért kerül a város tulajdonába.

A sajtótájékoztatón elhangzottakkal kapcsolatban megkerestük Katanics Sándort, aki a Naplónak elmondta, ez egy majd kétéves ügy végkifejlete. Ő még az első megállapodás után tett bejelentést a megyei főügyészségen. A kapott válaszokat nem tartotta kielégítőnek, ezért a Legfőbb Ügyészséghez fordult. Mintha a város megérezte volna, hogy baj lesz, az opciós szerződést tavaly novemberben módosították. Ő pedig bő egy hónappal később megkapta az LÜ határozatát, amely megállapította, hogy a város az eredeti megállapodással törvénysértést követett (volna) el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!