Hírek

2014.12.18. 19:02

Halból nem lesz hiány

Az éves hazai halfogyasztás majd negyven százaléka az ünnepi időszakra tehető, de hiába a nagy kereslet, halból nem lehet hiány karácsonykor.

Tremmer Tamás

A magyarok az európai átlagnál jóval kevesebb halat fogyasztanak. Hazánkban az egy főre jutó éves halfogyasztás 3,62 kilogramm volt tavaly. Ez az érték az előző évhez képest valamelyest csökkent, nyilatkozta lapunknak a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége igazgatója. Szathmári László elmondta, a visszaesés oka, hogy csökkent a vásárlóerő. Ugyanakkor örvendetes, idén emelkedést tapasztaltak, immár négy kilogramm körül lesz az éves átlagos halfogyasztás.

Az átlagos fogyasztásból 1,9 kilogramm hazai édesvizekből származik, a többi import. Ráadásul az éves halmennyiség 35-38 százaléka karácsony idején kerül az asztalokra. Továbbra is a ponty a legnépszerűbb halfaj, de nagyon megemelkedett az afrikai harcsa, a busa, az amur, a tisztított lazac, és a tisztított pisztráng forgalma.

Czicza Béla szerint a két-három kilós pontyok a kapósak. Hagyományos a halászlé az ünnepen (Fotó: Penovác Károly)

Szathmári László leszögezte, a hazai haltermelők felkészültek a rohamra, halból nem lesz hiány. Idén nagyon jó évük volt, jó minőségű halaik vannak, minden piaci igényt maximálisan ki tudnak elégíteni. Ami a termelőkön marad, azok tavasszal a horgásztavakban kötnek ki, majd a pecások viszik haza.

A vásárlók továbbra is félnek a szálkától, a halszagtól, az erős halíztől, ezeket az előítéleteket nehéz lebontani. De a szálkától félők érdekében már található a boltok polcain szálkamentesített, irdalt pontyfilé. Jelezte, a szövetség minden eszközzel megpróbálja népszerűsíteni, fellendíteni a hazai halfogyasztást. Reklámkampányokban tudatosítják a hal orvosi-, táplálkozás élettani-, gasztronómiai szempontjait.

Látszik a sorban álláson, hogy népszerű a hal karácsonykor. Czicza Béla halboltos úgy tapasztalta, hogy egész évben nőtt a forgalmuk, az ünnepek előtt pedig roham van. Az éves mennyiség 60 százaléka decemberre tehető. A családoknál hagyománytiszteletből karácsonykor hal kerül az asztalra, még ott is, ahol az év során egyébként nem. Az eladott hal 80 százaléka ponty, de nő a harcsa, az amur, a busa forgalma is. A kárászt alapléhez viszik. Örömmel nyugtázta, hogy a karácsony mellett immár egyre többen vannak, akik szilveszterkor, újévkor is halat fogyasztanak.

A kereskedő komoly receptgyűjteménnyel rendelkezik. Aki tanácstalan, annak szívesen segít egy-két ötlettel. De már van olyan vevője is, aki a hal mellé különleges receptet is igényel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!