Hírek

2017.02.12. 14:15

Csak a fantázia szabhat határt egy versenyen

Badacsonytördemic - A XI. kocsonya-szépségversenyre érkezett nevezések rendkívüli tudásról és kreativitásról árulkodtak idén is.

Tóth B. Zsuzsa

A faluházban rendezett program idén is vonzotta a vidéki résztvevőket, harmincan indultak a versenyen helyiek és vendégek a legszebb kocsonyának járó címért. A zsűriben Újpest alpolgármestere, Nagy István, továbbá Vastag Gábor keramikus, Németh Lajos meteorológus, valamint Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke töprengett hosszú időn át azon, hogy a harminc kocsonya közül melyeket ítéljék a legszebbeknek. Németh Lajos vallotta, hogy sosem felejti gyermekkora kocsonyái ízét.

Fenyvesi Zoltán, Vastag Gábor és Németh Lajos a csukakocsonyával Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Nagyanyja és édesanyja főzte, farokból, körömből, zsírmentes tiszta lével, füstölt hússal

- Disznóvágáskor kaptam egy marék szalmát, én azzal pörzsölhettem meg a disznó farkát, aztán kaptam egy darabkát belőle. Az nagy megtiszteltetést jelentett akkor, és a parasztgyerek gyomra mindent bevesz - mondja nevetve a meteorológus. Ma már a felesége készíti a kocsonyát, amelyből idén vagy tíz tányérral is megevett, de nem unta. Fenyvesi Zoltán számára az édesanyja főzi az egyik kedvenc ételt.

A vöröskeresztesek kocsonyája pirosarannyal készült, de volt olyan tál, amelyikbe kerámiamalac is került Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Sósan és sok hússal szeretem. Idén sokáig volt hideg, többször is el lehetett készíteni - mondja.

Mindenkit mosolyra derített a kakasokat mintázó csirkecombos kocsonya Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Németh Lajostól természetesen a várható nyári időjárást is megkérdeztük, de nem tudott egyértelmű választ adni. - Felelőtlenség lenne még erről biztosat mondani, mert nem vagyunk olyan szakmai tudás birtokában. Hiába is próbálnánk meg összehasonlítani akár kétszáz év időjárását is. Véleményem szerint azonban szárazabb, aszályosabb nyár lesz az idei, mint a tavalyi volt, ennek a mezőgazdaság nem biztos, hogy örülni fog majd - mondta az időjós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!