Hírek

2015.02.20. 18:40

Hajóskapitány, sielő és salsatáncos - Kővári Zoltán, az ezerarcú rendőr

A sporttal az ember megtanulja kontrollálni önmagát, így már nemcsak az ösztönei szerint él, hanem tudatosan teszi mindazt, amit tesz – értékelte passzióját Kővári Zoltán, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági főkapitány-helyettese.

Kovács Erika

– Hajóskapitány vagy rendőri vezető? A Kékszalagon látni, szereti befogni a szelet!

– Régi álmom vált valóra, amikor 2013-ban bekerültem a Kurucz Sándor hajóskapitány által vezetett Magnum Sailing Team csapatába, amely a Nautic 370-esek között versenyez. 2013-ban bocsátották a hajót vízre, 2014-ben már több sikeres versenyen vettünk részt: a Nautic bajnokságban a 370-esek között harmadikok lettünk, a Kékszalagon a 370-esek között az elsők. Kilenc éve van kishajó-vezetői engedélyem, de hajó híján azt nem bírtam kamatoztatni. Most a Magnum Sailing Teamben a vorstagon találtam pozíciót, amely a legmunkásabb terület, nekünk kell az első vitorlákat cserélnünk. 2011 októberé-ben kerültem a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságra mint igazgató. Ténylegesen csak 2012. április elsejével szerveződtek vissza a regio-nális gazdasági szervezetek megyei gazdasági igazgató-ságokká, amelyet a Veszp- rém MRFK-n azóta vezetek. Rendőr is csak 2011 óta vagyok, előtte a büntetés-végrehajtásnál töltöttem be különböző beosztásokat. Gazdasági vezetői beosztást 2003 májusától láttam el a Váci Fegyház és Börtönben, majd 2006. április elsejétől a Duna-Mix Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek voltam az ügyvezető igazgatója, ahol a fogvatartottak foglalkoztatását kellett szervezni. Főkapitány-helyettesként a gazdasági területen elsődleges feladatom a megyei főkapitányság költségvetésének koordinálása, a szervezet ellátási igényeivel összhangban.

– Télen sem marad versenysport nélkül, hiszen évente indul a belügyi dolgozók sí- és snowboardversenyén Eplényben.

– Amikor ideköltöztem Nagykovácsiból, nehezen tudtam megszokni Veszprémet, de hamar felfedeztem a megye szépségeit, nyáron a Balaton, télen Eplény nyújt változatos sportolási lehetőséget. Kedvelem a téli sportokat is, ha tehetem, szívesen síelek. Mint állandóan versengő ember, ha már síelek, akkor szeretem megméretni magam. Erre nyújt lehetőséget a BM országos meghívásos sí- és snowboardverseny. Ezenkívül minden évben – mivel gyermekkorom óta küzdősportokat űzök – részt veszek a BM által szervezett országos pontszerző karatebajnokságon, amely az utolsó három évben már TEK-gála néven vált ismertté. Ezen a versenyen második és harmadik helyezett is voltam férfi kumite WKU kategóriában.

Kővári Zoltán minden évben részt vesz a belügyi dolgozók síversenyén az eplényi arénában, máskor a Balatonon áll rajthoz vitorlásversenyen, vagy körbekerekezi a tavat (Fotó: Penovác Károly)

– Többször körbekerekezte már a Balatont.

– Igen, nagy szerelmem a Balaton, és szívesen tekerek a tó partján. Hétvégeken, amikor nálam vannak a gyermekeim, velük is letekerünk a partra, de ha délután összejön a csapat, akár hétköznap is csinálok egy hosszabb-rövidebb kört. Tavaly a Veszprémi Rendőr Sportegyesület kerékpáros szakosztályának szervezésében részt vettem a háromnapos Balaton-kerülő kerékpáros raliversenyen. Az igazi megpróbáltatás azonban az egynapos Balaton-kerülő túra, és hozzáteszem, hogy egy kisebb csapattal már megkerültük a Tisza-tavat és a Fertőt is.

– Miért tartja fontosnak szellem és test egyensúlyát?

– Ép testben ép lélek. Úgy gondolom, ez a mondás rám valóban igaz. Muszáj valami aktív mozgást végeznem, különben nem működöm jól.

– Családja követi önt ebben?

– Sajnos 2013-ban elváltam, lányaimat, a 14 éves Zsófiát és a 10 esztendős Melindát csak kéthetente hétvégén látom, illetve a szünidők felében vagyunk együtt. Ilyenkor megpróbálok minél aktívabb közös programokat szervezni, melybe beletartozik a kirándulás a Bakonyba, kerékpározás a Balaton partján, korcsolyázás, futás, úszás, síelés, de akár a quadozás is

– Milyen passziója van még?

– Mivel nagyon szeretek táncolni, de sosem tanultam, nagy örömömre szolgál, hogy szeptembertől salsatanfolyam indult Veszprémben. Az elsők között voltam, aki jelentkezett erre a temperamentumos latintánc-oktatásra, amelyet azóta is élvezettel gyakorlok. Szerencsémre kéthetente csütörtökön lehetőség van a salsaestek keretében kamatoztatni a tánctudásomat itt, Veszprémben. Emellett hetente kétszer spinningedzésen is részt tudok venni.

– A sport, ráadásul a versenyzés megkeményíti az embert, vagy inkább rugalmasabbá, „lazábbá” formálja?

– A sport, kiváltképp a küzdősport, elsősorban fegyelemre tanít. Úgy gondolhatják, ha két ember egymásnak esik, az durva férfiúi virtus. Az igazi tudás megszerzésével az ember megtanulja kontrollálni önmagát, így már nemcsak az ösztönei szerint él, hanem tudatosan teszi mindazt, amit tesz. Mint ahogy a jin és jang, vagy a sötét és a világosság – az egyensúlyt kell megtalálni. Így, negyvenen felül már nem elsősorban a másik legyőzése és a felülkerekedés a lényeg, sőt, figyelembe véve, hogy már sokkal könnyebben sérülök és sokkal később gyógyulok meg, ezért inkább olyan mozgást választok, amely elsősorban örömet okoz.

 

Született: Budapest, 1971

Iskolák: 1997-ben végzett a Rendőrtiszti Főiskolán kitüntetéses eredménnyel, főhadnagyként. 2001-ben szerzett közgazdászdiplomát, 2008-ban jogi egyetemi végzettséget. Mérlegképes könyvelő és pénzügyi tanácsadó szakképesítése is van.

Szabadidő: Tervezi a második dan megszerzését Wado Ryu karatestílusban, és szeptemberben a maratoni táv leküzdését is. Szeret zenét hallgatni, és szívesen tölti az időt baráti társaságban beszélgetéssel. Évekig lovagolt és rendszeresen részt vett judoversenyeken is. Többször állt a dobogó legfelső fokára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!