Hírek

2014.11.11. 17:05

Éjszakai menedék hajléktalanoknak

Veszprém megye városaiban megteltek a hajléktalanok számára kialakított átmenti szálláshelyek. A lakók között vannak huszonévesek és 60 fölöttiek is, többen már sok éve élnek így.

Munkatársainktól

A Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza az otthontalanná vált emberek menedéke. Ahogy közeledik a tél és jön a hidegebb idő, egyre kevesebb üres ágy található a szállóban. Szaller Péter intézményvezető tájékoztatása szerint jelenleg több mint százötven nehézsorsú embernek biztosítanak éjjeli menedéket és élelmet, azonban mindig akadnak olyanok, akik még a legnehezebb órákban is elutasítják a segítséget. – A városban és környékén közel kilencven ember van, akik nem élnek az intézményi ellátással – kezdte Szaller Péter. – November 3-ával megnyitottuk az úgynevezett alacsony küszöbű férőhelyeket, ahova megpróbáljuk azokat az utcán élőket is behozni, akik amúgy évközben nem szoktak bejönni. Sikerült elérni, hogy nagyjából tízen már állandóan itt töltik az éjszakát – tette hozzá Szaller Péter.

A tapolcai Hajléktalan Személyek Átmeneti Szállásán Magvas Zoltán szociális és mentálhigiénés munkatárs elmondta a Naplónak, hogy az idei évben korszerűsített új épület minden követelménynek megfelel.

- Egyelőre harminc főnek tudunk helyet adni, de ez a szám hamarosan 36-ra emelkedik. Ennél több férőhely nem is kell, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy a legnagyobb hidegben sincsenek ennél többen nálunk. Jelenleg tíz nőnek és húsz férfinak van helyünk, itt azonban elfogyaszthatják a lakók az ebédet, mosakodhatnak, moshatnak is. A szükséges tisztálkodó szereket megkapják, sőt, az ágyneműt szintén biztosítjuk a részükre. és adomány ruháink is vannak. Telente megtelik a ház, jelenleg is foglalt minden hely de, el nem küldünk senkit. krízisidőben tábori ágyakat állítunk fel. A lakók kényelmesen elférnek, a társalgóban újságokat, könyveket olvashatnak. Utóbbiakat most kaptuk a helyi könyvtártól - mondta Magvas Zoltán.

A szállón lakók legfiatalabbika 23 éves, a legidősebbek hatvan körüliek. Az egyik középkorú férfi a nevét ugyan nem árulta el, de azt mondta, hogy évek óta a szállón él.

- Nagyon jó helyünk van, hat ágyas szobában alszom. Itt meleg van, ruhát adnak és mosakodni is lehet. A lakótársakkal jól kijövünk egymással. Alkalmi munkát végzek, amikor adódik, ha meg itt vagyok, nézem a tévét és van itt újság is, elütjük az időt - mondta.

Pápán 1993 óta működik a hajléktalanok átmeneti szállása, a Gondozási Központ pedig 2006 óta krízisszállót is üzemeltet a téli időszakban.

- Kisvárosi szinten szerencsére régóta nagyon szolid Pápán a hajléktalanok száma, ami a város jól működő szociális ellátórendszerének köszönhető - nyilatkozta a Naplónak Oláh Márta, a Gondozási Központ vezetője. Megtudtuk tőle: a városban működő átmeneti szálláson jelenleg 21 fő tartózkodik. - Ez év decemberétől a határozott idejű működési engedéllyel rendelkező krízisszálló helyett egy megújult, további nyolc férőhelyes épület szolgálja majd az átmenetileg fedél nélkül maradtakat. Minden rászorulót elhelyezünk, Pápán senki nem marad az utcán - hangsúlyozta a tapasztalt szakember.

Ajkán egy hajléktalanszálló és egy, a Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott intézmény várja a hontalanokat. Száztíz bejelentett hajléktalan él a városban - tájékoztatta a Naplót Bálint Attiláné, az önkormányzat szociális és igazgatási irodájának a vezetője, de a nem regisztrált hontalanok száma ennek a többszöröse is lehet. A város hajléktalanszállója Padragkúton működik a szociális szolgáltató központ fenntartásában. Az intézmény 16 férőhelyes.


Az 59 éves ajkai férfi évek óta hajléktalanszállón él (Fotó: Penk Tímea)

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2007 óta működteti Ajkán a nappali melegedőt, illetve a novembertől áprilisig tartó krízisidőszakban éjjeli menedékhelyként is szolgál a helyiség - tájékoztatta a Naplót Badics Marianna intézményvezető. Az ajkai és környékbeli hajléktalanok itt pihenhetnek, tisztálkodhatnak, moshatnak, főzhetnek, sőt internetezhetnek. Ez nagyon hasznos a munkakeresésben. A szeretetszolgálat munkatársaival a rászorulók megbeszélhetik a gondjaikat is. A nappali melegedő harminc, az éjjeli menedékhely tíz személyes. Az intézmény olyan hajléktalanokat fogad, akik betartják a házirendet - hangsúlyozta Badics Marianna.

Egy 59 éves úr évek óta hajléktalanszállón él. Eljár dolgozni, segédmunkát vállal.

- Úgy lettem hajléktalan, hogy 1982-ben elváltam, és a lakás megfelezése miatt a gyerekek intézetbe kerültek volna. Ezért inkább elköltöztem a közös lakásból, azt otthagytam a volt nejemnek, aki ezért cserébe nem kért tartásdíjat - meséli a férfi, akinek már huszonévesek a gyerekei és öt unokája is van. Volt olyan barátnője, akinél ott lakott, de az a kapcsolat is megszakadt.

- Nem vetem meg az italt, de ahhoz, hogy itt tölthessem az éjszakát, a szondának fél ezrelék alatti értéket kell mutatnia. Ez jól is van így, hiszen többen vagyunk, alkalmazkodni kell egymáshoz. Korábban, amikor dulakodás történt, az érintetteket rövid időre ki is tiltották. Oda kell tehát figyelni a viselkedésünkre - helyesli a hajléktalan férfi. Azt mondja, hogy korábban börtönben is volt, mert erőszakos bűncselekményeket követett el. Húsz éve nem félt senkitől és nem kegyelmezett senkinek. Azóta már megváltozott, mert a hátralévő időt nem akarja börtönben tölteni. Úgy gondolja, hogy nem szabad visszaélni egymás bizalmával, és meg kell adni a tiszteletet a másiknak. Ha nem jöhetne a máltai intézménybe, akkor az utcán lenne, a híd alatt. Úgy gondolja, hogy sok üresen álló ingatlant ki lehetne alakítani ilyen emberek részére.

A szociális szolgáltató és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai utcai szolgálattal is segítenek abban, hogy a hajléktalanok átvészeljék a telet. Teajáratukról a város különböző helyein teát és szendvicset adnak a rászorulóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!