Hírek

2014.09.18. 12:17

Hadihajósok a szárazföldön

Várpalota – Légvédelmi gépágyúkkal szárazföldi és légi célokra egyaránt lőttek közös hadgyakorlatukon a szerb és magyar hadihajós katonák.

Szabó Péter Dániel

A Magyar Honvédség második félévi legnagyobb komplex gyakorlat-sorozata, a Közös Fellépés 2014 részeként rendezték meg a héten a Szerb Folyami Flottilla és az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred közös kiképzési rendezvényét. Az Iron Cat, azaz Vasmacska névre keresztelt gyakorlatot a két haderő között meglévő együttműködés keretében tartották meg a központi lő- és gyakorlótér területén.

A megállapodás értelmében a szerb és a magyar katonák minden évben közös lőgyakorlaton vesznek részt, s felváltva adnak otthont a közös kiképzésnek. Mivel hazánknak nincs vízi lőtere, ezért a közel 60 résztvevő a hadihajókon is használt PAV-1 egycsövű és PAV-4 négycsövű légvédelmi gépágyúkkal szárazföldi és légi célokra tüzelt. A bemutató éles lövészet során el kellett találniuk többek között egy repülőgép alakját formázó, 600 méter távolságban repülő, távirányítással működtetett céltárgyat, de közel egy kilométer távolságban felbukkanó célokra, s a Magyar Honvédség hadrendjéből már kivont, célanyagnak előkészített járművekre is sikerrel tüzet nyitottak.

A gyakorlaton részt vett Aleksandar Zivkovic altábornagy, a szerb szárazföldi csapatok parancsnoka, aki a felsorakozott szerb és magyar állomány előtt kijelentette, a jószomszédi viszonyt és a regionális biztonságot egyaránt szolgálja a két nemzet haderejének együttműködése. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke hozzátette, kiválóan teljesítettek az együtt dolgozó katonák, akik jó kapcsolatát a közös kiképzés csak tovább erősíti. Zárásaként a tábornokok a legjobban lövő szerb, illetve magyar résztvevőnek, Vojislav Kovacevic őrvezetőnek és Tarlós Tamás őrmesternek nyújtottak át elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!