Hírek

2014.07.12. 12:38

Gyógynövény-ismereti túrát szervezett a veszprémi EFI

Bakonybél – A diónak nem csak a bele tartalmaz számos hasznos anyagot, hanem a gerezdeket elválasztó része is. Az ebből készített főzetnek rendkívül jó a hatása a rákos betegségekre.

Varga Domokos Péter

Demecs István fitoterapeuta mondta ezt el a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Egészségfejlesztési Irodája (EFI) által szervezett gyógynövény-ismereti túrán. Az ingyenes rendezvényre az érdeklődőket szombaton reggel Veszprémből autóbusz szállította Bakonybélbe.

A túrázók a falu közelében lévő tavacska és kápolna mellett kezdték meg sétájukat, itt Demecs István rövid ismertetőt tartott. Ebből a számtalan érdekesség mellett kiderült, például attól is függ, az elfogyasztott anyagok hasznosok vagy károsak az ember számára, hogy mennyit viszünk be belőle. Közkeletű példának hozta vizet, amiből nyolc-tíz liter elfogyasztása azonnali halált okoz. Megkínált viszont mindenkit a magával hozott nagyon ízletes gyógyteával, mely cickafarkot, somkórót, mentát, citromfüvet és mézet is tartalmazott. A laikusok számára meglepő módon pár méterenként bukkantak gyógynövényekre, illetve olyan növényekre, amelyeket ismertek ugyan, csak a gyógyhatásukkal nem voltak tisztában. Ilyen volt például a dió, ami Demecs István szerint azért különösen értékes itt, mert vadon nő. A túrázók megtudták többek között, mire jó az útifű vagy a lapulevél.

A túra elején Demecs István rövid tájékoztatót tartott a gyógynövényekről

Jó tanács: ha tehetjük, ne az ember kultúrkörnyezetében termesztett, hanem a szabad természetből, minél magasabb helyről származó gyógynövényeket használjuk, fogyasszuk, mert ezekben többszörös mennyiségű a hatóanyag. A gyógynövények hatásmechanizmusa ma is nagyon sok rejtélyt tartalmaz. Tudjuk például, hogy a csipkebogyó magja megszünteti az ízületi gyulladást. Egy kutatócsoport elkezdte belőle kivonni a hatóanyagokat, hét év alatt 12 félét. Ezeket külön-külön és együtt is kipróbálták, de nem hatott. A túra végeztével alternatív programként a résztvevők meglátogathatták a Szent Mauríciusz bencés monostor füveskertjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!