Hírek

2014.12.19. 18:44

Gőgös Zoltán ajánlata: töltött ponty karácsonyra

Nálunk karácsonykor is az unokánk a főnökasszony, hozzá igazodik az egész család – mondja mosolyogva Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, a Magyar Szocialista Párt országos elnökhelyettese és Veszprém megyei elnöke. Hozzáfűzi, természetesen családi körben töltik az ünnepeket, illetve barátaikat is meglátogatják, vagy éppen őket fogadják.

Polgár Tibor

– A fiúnk Pápán lakik, lányunk pedig Budapesten dolgozik, ők már úgymond sínen vannak, így a feleségemmel, Ildikóval magunk maradtunk a családi házban, ami talán túl naggyá is vált kettőnknek. Ugyanakkor legalább kényelmesen elférünk, ha vendégek érkeznek hozzánk. Bevallom, a munkám miatt keveset vagyok itthon, ezért is igyekszem minden adandó percet kihasználni, hogy a szeretteimmel legyek – mesélte lapunknak a tapasztalt politikus, akit pápai otthonában látogattunk meg a karácsonyi készülődés közepette. Az egyszerűen, de ízlésesen berendezett, saját építésű családi ház akár bármelyik átlagemberé is lehetne. Különösebb extrát a konyhában sem találunk – leszámítva az éppen készülő finomságot, a töltött pontyot.

– A nejem a szakács, én a halfelelős vagyok, konyhakészen adom át Ildikónak a halat. A történet úgy indul, hogy a halat meg kell fogni – nevet a képviselő. – A töltött ponty elkészítéséhez nem szokványos eljárással kell a belsőséget eltávolítani: a halat nem alul vágjuk fel, hanem a gerincét vesszük ki felül, így tisztítjuk ki a belsejét. Ez a nyitja az egésznek, így kapunk egy üreges felületet – mutat rá.

A megszikkasztott, halfűszerrel befűszerezett haltestet száraz zsömléből vagy kenyérből, valamint tojásból, darált csirkemájból készült töltelékkel töltik meg, a fűszerezéshez sót, borsot, medvehagyma pestót és pici darabkákra összeaprított szárított vargányát használnak.

Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő kezében a töltött ponty és a halfasírt (Fotó: Polgár Tibor)

– A férfiak mindenből jó erőst, jó fűszereset készítenek, azt gondolják, attól lesz finom. Hát ebben nincs igazuk – jelenti ki mosolyogva Ildikó asszony, a következő pillanatban pedig már varrja is össze a lyukat, ahol a tölteléket belejuttatták a haltestbe.

– A megtöltött halat sütőzacskóban vagy szalonnaágyon sütjük meg. Előbbi esetben háromnegyed óráig, míg utóbbi variációnál másfél-két óra hosszat kell a sütőben hagyni a pontyot – tudjuk meg Gőgös Zoltánnétól. Köretnek a tölteléket el lehet külön készíteni őzgerinc sütőben, de bármilyen saláta, vagy éppen halfasírozott is tökéletesen megfelel a célnak.

– A halfasírt éppen úgy készül, mint a darálthúsos fasírozott, csak ebben darált hal van. Ezeknek a halételeknek az egyik legjobb tulajdonságuk, hogy gyakorlatilag szálkamentesek, senkinek sem kell félnie a halszálkától – hangsúlyozza Gőgös Zoltán.

Mint mondja, a karácsonyi ünnepekkor rendszeresen készítenek halételeket, amihez az alapanyagot a horgászatai alkalmával szerzi be.

– A horgászás gyerekkorom óta a hobbim, rengeteg halat fogok egy esztendőben, azonban a nagyobbakat, a 6-7 kiló felettieket mindig visszaengedem a tóba. Az év közben kifogott és megtartott példányokat lefagyasztva elraktározzuk, majd karácsonykor elkészítjük őket. Ilyenkor általában 60-70 adag halászlét készítünk, amit a barátainknak adunk – jegyzi meg a szocialista politikus.

(Fotó: Polgár Tibor)

Kérdésünkre elárulja, a töltött ponty elkészítésének technikáját egy alföldi halsütő fesztiválon ismerte meg, a most sütött halat pedig a marcalgergelyi tóból fogta ki.

– A halból készült ételeknek valójában csak a fantázia szab határt. Ha jó alapanyagot teszek bele valamibe, abból csak jó sülhet ki – így fogalmazza meg gasztronómiai hitvallását Gőgös Zoltán felesége.

Variációk pontyra: Polgár Gyula és a rácponty

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!