Hírek

2014.09.16. 16:21

Gépkarabély és lőszer az autóban - Börtön lőfegyverrel való visszaélés bűntettéért

Lőfegyverrel való visszaélés bűntettében J. M és társa ellen a korábban kiszabott szabadságvesztést két év két hónapra enyhítette, amelynek fele részét felfüggesztette, a végrehajtási fokozatot börtönre enyhítette dr. Varga Gábor tanácsa, a Veszprémi Törvényszéken, hétfőn. A tanácsnak tagja volt dr. Szimicsku Edit előadó bíró és dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit bíró.

Kovács Erika

A vádirat szerint 2012. év őszén egy sümegi lakos Sümeg külterületén talált egy rozsdás és hatástalanított AK 47 típusú gépkarabélyt. Ezt a fegyvert 2012. év végén 30 ezer forintért eladta a sümegi J. M. első rendű vádlottnak, aki korábban hivatásos katona volt, így értett a fegyverekhez. J. M. ismereteit arra használta fel, hogy a gépkarabélyt visszaélesítette, vagyis működőképessé tette. Magánál tartott 27 darab, a gépkarabélyhoz illő acélmagvas lövedéket is, melyeket még korábban szerzett meg.

J. M. a gépkarabélyt és a hozzá való lőszereket 2013. május-júniusban átadta a szintén sümegi B. Á. másodrendű vádlottnak, aki azokat előbb lakásán tartotta, majd 2013. július 31-én egy ismerősének kocsijában helyezte el 63 darab Makarov pisztolytölténnyel, egy Parabellum pisztolytölténnyel, hét Browning pisztolytölténnyel és 77 vaktölténnyel együtt. 2013. július 31-én a gépjárművet a rendőrség ellenőrizte, a másdorendű vádlott gépkarabélyát és a lőszereket megtalálták, lefoglalták, és a vádlottak előzetes letartóztatásba kerültek.

A Tapolcai Járásbíróság az időközben lakhelyelhagyási tilalom alá került vádlottakat 2014. július 2-án bűnösnek mondta ki lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettében, ezért őket személyenként három év fegyházra és két év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a büntetés fele részét három évi próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőik  enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

A Veszprémi Törvényszék a 2014. szeptember 15-én megtartott nyilvános ülésen a büntetlen előéletű vádlottakra kiszabott szabadságvesztést két év két hónapra, a végrehajtási fokozatot börtönre enyhítette, a szabadságvesztés felének felfüggesztését, annak mértékét és a közügyektől eltiltás tartamát a másodfokú határozat nem érintette. Az ítélet jogerős és végrehajtható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!