Hírek

2013.07.18. 14:47

Fűrésszel a közlekedésbiztonságért

A dózsavárosi Uskerthék szó szerint a testükkel védték meg a Roboz utcai házuk előtt zöldellő tujákat, amikor tavaly megérkeztek a „fűrészes emberek”.

Gombás Gabriella

Egyezséget ajánlottak, könyörögtek, fűhöz fához szaladgáltak azután megnyugodtak, úgy tűnt, kiegyeztek a hatósággal. A napokban azonban ismét megjelentek a hatósági emberek, és végrehajtották a tujasorra korábban kimondott halálos ítéletet.

- Tavaly nyilatkozat címmel kaptunk egy iratot, amelyben önkormányzati rendeletekre hivatkozván közölték, hatóságilag elrendelik a sarokházunk előtti „fás szárú növények kivágását és gyökerestől való eltávolítását” – kezdi Uskerth Miklós az elején, és elmondja, a növényeket 25 esztendeje lekiismeretesen metszi és ápolja, feleségével a környékbeli utcák zöld felületeit is karban tartják.

Kezük nyomát dicsérik a különleges formákra metszett tuja- és fagyalt sorok, a példás rend és tisztaság, a zöldellő pázsit. - Nem véletlenül nyertünk érmet a Virágos Veszprémért mozgalomban – közli a házigazda.

A hatóság alapos indoklással érkezett tavaly a helyszínre, a közútkezelő színes térképen 10 méteres szakaszt jelölt be a beláthatósági háromszögön belül, ami 12 fát jelentett. A Roboz és a Papvásár utca kereszteződésében a jobbkéz-szabály érvényesül, a közlekedőknek minimálisra kell csökkenteniük a sebességet. Azonban „útcsatlakozások és csomópontok rálátási háromszögébe tilos 1,00 méternél magasabb növényzetet ültetni” – áll a jogszabályokban. A hatóság tehát közlekedésbiztonsági okokra hivatkozva rendelte el a tujasor kivágását.

 

Fotó: Orosz Péter


Uskerthék úgy gondolták, kialkudhatják, hogy vágjanak ki kettőt, legfeljebb hármat, valami egyezséget köthetnek, majd az elsõ hármat bokor méretűre metszették. Az említett nyilatkozat - vagy inkább határozat - végrehajtása történt meg a napokban, eléggé drámai körülmények között. A házaspár sokként élte meg az újabb intézkedést, Uskerthné Zsuzsa reagálása is erre utal.

- Amikor becsöngettek a házunkba egy hatósági ember udvariasan közölte, hogy „derékba vágjuk a tujákat”. Elfogott a rosszullét, úgy éreztem mintha fizikailag bántalmaznának, levegőt nem kaptam, nem tudom miért is mondtam, de azonnal rácsattantam, hogy akkor inkább engem vágjanak derékba.

Vagy kilencen álldogáltak a másik sarkon, egyik-másik hivatalnok hóna alatt dosszié volt, csevegtek én meg kétségbeesésemben azt is mondtam, hogy ha ki kell vágni kilenc tuját, akkor vágják ki a maradék hármat is, mert a szívem szakadna meg, akármikor rájuk néznék – magyarázza a furcsa kívánságát miközben patakzanak a könnyei.

Elmondja, zaklatottságába azt kiabálta, ha mát ilyen jól belejöttek, akár kivághatják a fagyaltot is a ház másik oldalán, aztán letéphetik a futónövényeit is. Lehet, hogy Uskerthné Zsuzsa első felindulásában, rosszul reagált , mert a hatóság szerint ő maga kérte, hogy maradéktalanul, azaz tövestől pusztítsák ki a növényeket, amit meg is tettek.

- Írtam a VKSZ ügyvezetőjének, választ nem kaptam, beszéltem a jegyzővel, aki a sajnálatát fejezete ki, mondtam neki, lehet túlzásnak tűnik a panaszom, de jöjjön errefelé, és nézze meg mennyire megalázták az utcánkat - mondja Zsuzsa, aki látni vélte, hogy a kertésznek munka közben kicsordultak a könnyei.

Megtudtuk, a Roboz utcai történet nem kivétel, számítani lehet arra, hogy a közlekedésbiztonság vagy más indokok miatt másutt is szükség mutatkozik hasonló intézkedésre. Nem átfogó a közlekedésbiztonsági szemlézés, vagy vizsgálat eredményeként járt el a hatóság, hanem közérdekű állampolgári bejelentés okán elemezte a helyzetet. Időnként, az ilyen-olyan rendeletek, paragrafusok és szabályok vagy építkezések áldozatául esnek a fák és dísznövények, de – s ha ez vigasztaló - valamennyi esetben szakmai döntés alapján. A bejelentő személye nem publikus. .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!