Hírek

2014.09.23. 15:05

Folytatni a közös munkát - ez a kormány feladata

Várpalota - A rezsicsökkentés folytatása és a devizahitelesek megsegítése mellett az ország gazdasági fellendülésének stabil pályára állítása a kormány legfontosabb feladata az elkövetkező időszakban, véli Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki a várpalotai Thury-várban tartott fórumot követően nyilatkozott a Naplónak.

Szabó Péter Dániel

- Több mint 250 állomásból álló országjárásra indult a Fidesz szeptember elején. Miért van szükség mégis ilyen erős személyes jelenlétre a településeken?

- Fontos, hogy a választók érezzék: kíváncsiak vagyunk a véleményükre, s őszintén beszélünk a különböző problémákról is. Nem feltétlenül kamerákon és mikrofonokon keresztül kell kommunikálni. Két választáson már túl vagyunk, mindkettő a Fidesz-KDNP erőteljes fölényét mutatta, s jelezte azt is, hogy az emberek nem látják az alternatívát ehhez a politikához képest. Sem a Jobbikban, sem pedig a ma már teljesen követhetetlen módon darabjaira esett baloldalban nem látnak jövőt.

- Milyen eredményt vár az önkormányzati választásokon? Miért fontos, hogy a kistelepüléseken is többséget szerezzenek?

- A helyi választások elsősorban a helyi emberekről szólnak, ám az országos politika erőviszonyai minden bizonnyal leképeződnek majd az összesített eredményben, épp ezért bizakodó vagyok a párt Veszprém megyei szereplését illetően. Megyei pártlistákra is voksolhatnak a választók, ami azért is lényeges, mert a megyei önkormányzatok nagyon fontos szereplői lesznek a fejlesztési pénzek elosztásának a jövőben. Ami a kistelepüléseket illeti, hosszú időn keresztül szinte mindenki függetlenként indult a posztokért, később aztán rájöttek: előnye is van annak, ha a jelöltjük egy pártnak a tagja, mert akkor arra a politikai közösségre is lehet számítani a közösség ügyeinek intézésben. Ebben egyébként a Fidesz- KDNP a legsikeresebb, a pártok közül nekünk van a legtöbb településen jelöltünk az országban.

Kövér László szerint az lenne az ideális, ha legalább ötmillió ember dolgozna és fizetne adót (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

- A kampány egyik fontos témája a rezsicsökkentés. Meddig folytatható ez a folyamat anélkül, hogy komolyan befolyásolná az érintett cégek működőképességét?

- A végletekig nem lehet csökkenteni a díjakat, jelenleg viszont még nem jutottunk el a végcélhoz. Az egész közszolgáltatási szférát az extraprofitot termelő monopol piacból át szeretnénk alakítani egy nonprofit rendszerré. Országos szinten két közszolgáltató holding létrehozását tervezzük. A cégek csak a szolgáltatás árát, valamint a működtetésnek, a jövőbeni fejlesztéseknek és az amortizációnak a költségét számlázzák majd ki a fogyasztónak.

- Az elmúlt hetek másik slágertémája a bankok elszámoltatása, a devizahitelesek problémájának megoldása. Miért a kormány feladata rendezni ezt a kérdést?

- Normális körülmények között nem a kormány feladat lenne mindez. Normális körülmények között viszont még egy profitorientált vállalkozás is önként betartja az üzleti tisztesség szabályait, illetve piaci verseny korlátozni szokta a bankok mohóságát. Magyarországon viszont kialakult a versenynek látszó kartell-rendszer. Miután ennek a helyzetnek az előidézésben a kormányzati elődeink részt vettek, így ennek megoldása sem képzelhető el a kormány beavatkozása nélkül. Komoly eredményeket értünk el már ezen a téren, a magyar bankszektor jelentős része nemzeti kézben van, s lesz olyan bank is, amelyik állami tulajdonba fog kerülni. Emellett a deviza- és forinthitelesek jogainak helyreállítása is megtörténik, így megvalósul a piaci korrekció.

- Melyek a kulcsfeladatok az előttünk álló ciklusban?

- A már említettek mellett a gazdaság fellendülésének stabil pályára állítása is előttünk álló feladat. Ez összefügg a munkahelyteremtéssel is. Az lenne az ideális, ha legalább ötmillió ember dolgozna és fizetne adót, hiszen akkor lehetne normális módon fenntartani az államot, s rendezni a közszféra béreit is. Fontos feladat az oktatási rendszert érintő átalakítások befejezése, illetve az egészségügyi reform is előttünk áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!