Hírek

2014.08.05. 11:46

Fogyaszthat alkoholt a biciklis - felemás vélemények az új KRESZ-ről

Pápa - Szombaton lépett életbe a kerékpárosokat „kedvezményben” részesítő, a KRESZ-t módosító rendelet.

Nagy Imre

Eszerint a főutakon is lehet kerékpározni alkoholfogyasztás után. Persze csak akkor, ha a jármű vezetője a biztonságos közlekedésre képes állapotban van.

Az eddigi gyakorlat tehát változik, ezután nem lehet bírságolni a biciklistákat sem a fő-, sem a mellékutakon. Az új rendelettel kapcsolatban megoszlik a kerékpárosok véleménye, az autósok többsége viszont nem ért egyet a módosítással.

Gáncs Róbert régóta kerékpározik. – Felemás érzéseim vannak a rendelettel kapcsolatban. Egyrészt mindenki maga tudja, hogy az alkoholfogyasztásban hol a határ. Másrészt, aki a közlekedésben részt vesz, másokért is felelős. Sajnos olyan tapasztalataim is vannak, hogy az is kerülhet veszélybe, aki nem iszik. A kerékpárutakon közlekedők is veszélyesek, de a gyalogosok is sokszor figyelmetlenek. Autóbusszal járok dolgozni, Útközben is rengeteg szabálytalanságot tapasztalok. Kivilágítatlan kerékpárok, felelőtlen gyalogosok szép számmal akadnak. Egy biztos: ha kerékpárra ülök, én nem iszom – fogalmaz a fiatalember.

Gáncs Róbert

Opicz József az autósokat képviseli a témában. – Szerintem megengedhető a dolog, de csak egy-két sörig. Autósként tudom, hogy a kerékpárosokra nagyon kell vigyázni a normális közlekedés közben. Hát még akkor, ha esetleg ittasan ülnek biciklire. Két sör még nem befolyásol, de négy-öt esetén az ember már nem tudja magát kontrollálni. Így lesz veszélyes önmagára és másokra is. Jó, hogy itt Pápán sok a kerékpárút, de ott is történtek már balesetek: a biciklis elütötte a gyalogost, vagy összement egy másikkal. Én tehát szabályoznám a fogyasztható alkohol mennyiségét.

Opicz József

- Hogyan volna az jó, ha valaki ittasan ül kerékpárra? Én megyek rendesen a  biciklimmel, a másik meg nekem jön. Sokat járok az Öreg-hegybe, az ott lakók amúgy is cikkcakkban közlekednek. Hátha még meg is engedjük, hogy igyanak, akkor mi lesz? – kérdezi Boros Istvánné, aki maga is gyakran ül kerékpárra.

Boros Istvánné

– Inkább szigorítani kellett volna a törvényen, nem enyhíteni. Aki iszik, hogyan tudná, hogy fél órán belül milyen állapotban lesz? Ha elindul a hegyről, még józan, mire a lakótelephez ér, már dülöngél. Ezért nem tartom helyesnek az új rendeletet – mondja az idős hölgy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!