Hírek

2017.07.17. 16:21

Finom sörök és jó zenék Alsóörsön

ALSÓÖRS Harmadik alkalommal rendezték meg a Sirály parkban a sörfesztivált. Bebizonyosodott ismét, hogy bár Alsóörs bortermelő vidék, mégis sokan szeretik a sört.

Szendi Péter

A legkedveltebb balatoni üdülőhely címet többszörösen elnyerő Alsóörsön ismét a sörről szólt minden. Öt napon keresztül habzott az élet, miközben jó zenék szóltak a nagyszínpadon. - 2014 januárjában fogant meg bennünk az a gondolat, hogy az északi parton, mely a borairól híres, csináljunk egy sörfesztivált. Megkerestük az alsóörsi önkormányzatot az ötlettel. Szerencsére nyitott volt és támogatta mindezt. Az első sörfesztivál közös szervezésben valósult meg - tájékoztatta lapunkat Kóczián László főszervező.Tavaly a méltán híressé vált szupercella a rendezvény pavilonjait szó szerint lebontotta, de még így is sikeresnek ítélték a szervezők a fesztivált, nem véletlenül rendezték meg most is. Céljuk, hogy minden évben valami újdonságot mutassanak be, új sörfőzdék jelenjenek meg. Az elmúlt évben Csehország volt a főszerepben, idén nem tematizálták a rendezvényt, ugyanakkor újdonságnak számított az etyeki sörmanufaktúra.

A fesztivált az önkormányzat nevében Ferenczy Gábor alpolgármester nyitotta meg. Elmondta, bár Alsóörsön sokan foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borászattal, mégis jó döntést hozott az önkormányzat három évvel ez-előtt, amikor Kóczián László és Gergely Ferenc ötletében fantáziát látott.Katona Csaba történész a rendezvény ideje alatt sörtörténeti előadást is tartott, de a megnyitón is színpadra lépett.- A magyar ember olyan, mint a jó kazán: vegyes tüzelésű, megiszik mindent. Ennek pedig a legfőbb oka az, hogy amikor a filoxéra az 1880-as évek elején kiirtotta a borszőlőt, akkor valamit inni kellett a bor helyett. Pótolni kellett a bort sörrel.

Nyugodtan mondhatom, hogy a Balaton-felvidéken sört inni nem szentségtörés, minden valamirevaló településen - a borászok mellett - mindig is működött sörfőzde. Ne feledjük Luther Márton szavait, mi-szerint: „Hogyan kell élni? Olvassunk okos könyveket, együnk jó ételeket és igyunk jó sört." Alsóörsön 35 sörfőzde 150 féle sörét kóstolhatták meg, miközben a színpadról jó zenék szóltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!