Hírek

2014.06.26. 11:03

Fertőzések a zánkai gyermeküdülőben (frissítve)

Az elmúlt napokban a zánkai gyermeküdülőkben több hányásos, rosszulléttel járó megbetegedés is történt, összesen tizenhat gyermeket szállítottak megfigyelésre a megyei kórházba.

Varga Domokos Péter

Szerkesztőségünk az érintett üdülőtől kért az ügyben tájékoztatást. A zánkai Erzsébet Üdülőközpont és Tábor nevében Szántó Krisztina vendégkapcsolati vezető közölte, június 23-án (hétfőn) és 24-én (kedden) hányással és rosszulléttel járó panaszokkal, összesen 9 gyermek fordult a tábororvoshoz. Szerda reggel további 8 gyermek jelentkezett hasonló tünetekkel, akiket megfigyelésre a Csolnoky Ferenc Kórházba szállítottak. A tünetek ismételt jelentkezésekor a tábororvos értesítette a területileg illetékes ÁNTSZ-t. Az üdülőközpont területén jelenleg (csütörtökön) négy ápolásra szoruló gyermek van, a rosszullét tüneteit korábban mutató gyermekek egy-két nap alatt mindannyian tünetmentessé váltak.

A tábor azon szálláshelyének egy részét, ahol a megbetegedések jelentkeztek, az ÁNTSZ utasításának megfelelően lezárták, az ott elszállásolt vendégeket orvosi felügyelet és megfigyelés alá vonták. A fertőtlenítő takarítás, valamint a közösségi terek fertőtlenítése az előírásoknak megfelelően megtörtént. Mind az ÁNTSZ, mind a járványügyi főfelügyelővel folyamatos helyszíni konzultáció zajlik.

A legelőször megbetegedett gyermekek vasárnap érkeztek az üdülőközpontba a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Legyesbénye településről. A tünetek csak egy üdülőépületben, egyetlen csoport tagjainál jelentkeztek, így valószínűsíthető, hogy egy, esetleg néhány gyermek által behozott fertőzésről lehet szó, amely az előzetes orvosi vélemény szerint enyhe lefolyású bél- vagy gyomorhurut. A gyermekek mindannyian fürödtek az elmúlt napokban a Balatonban is. Ezzel együtt a járványügyi főfelügyelővel történt egyeztetés alapján, az érintett csoport a tegnapi nap során (szerdán) elhagyta az üdülőközpontot. A fertőzés pontos okának kiderítését, a részletes vizsgálatot az ÁNTSZ végzi – közölte Szántó Krisztina.

Cikkünk hamarosan frissül!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!