Hírek

2015.01.23. 13:55

Felmentette az ajkai polgármestert a Veszprémi Járásbíróság

A gazdasági jellegű ügyben felmentette, becsületsértés miatt elmarasztalta a járásbíróság Schwartz Béla polgármestert pénteken.

Kovács Erika

Bizonyítottság hiányában felmentették Schwartz Bélát és társait a Veszprémi Járásbíróságon. Az ajkai polgármestert egy rendbeli hűtlen kezelés bűntettének és egy rendbeli zsarolás bűntettének vádja alól felmentette a bíróság. H. GY. másodrendű vádlottat az ellene mint bűnsegéd ellen emelt egy rendbeli hűtlen kezelés bűntettének vádja alól, valamint P. A. harmadrendű vádlottat az ellene mint bűnsegéd ellen emelt egy rendbeli hűtlen kezelés bűntettének vádja alól felmentették. A járásbíróság rendelkezett, a büntetőeljárásnál felmerült 1 529 304 forint bűnügyi költség a Magyar Államot terheli. Az ítéletet a vádlottak és a védők tudomásul vették, az ügyész nyilatkozatára három nap van.

A gazdasági ügy módosított vádiratából többek között kiderült: az elsőrendű vádlott, Schwartz Béla mint ajkai polgármester úgy juttatott a helyi, másodosztályú labdarúgó-egyesületnek támogatást, hogy egy korábban már más megrendelésére elkészült szervizutat a harmadrendű vádlott cégén keresztül leszámláztatott a település önkormányzatának. Az összesen 10,7 millió forint egy részét a harmadrendű vádlott a futballklub számlájára továbbutalta. A labdarúgó-egyesület így egy 9,74 millió forintos tagi kölcsönt ki tudott volna egyenlíteni, erre az klub következő idényre való licenckérelme miatt volt szükség. A valótlan jogügyletet a másodrendű vádlott, mint az építési iroda vezetője vetette fel, és azt az első- és a harmadrendű vádlottak elfogadták.

A megbeszéltek szerint az önkormányzat és a harmadrendű vádlott kft.-je fiktív szerződést kötött, amelyben három korábbi munka ellenében nagyobb összeg megfizetését vállalta az elsőrendű vádlott. A harmadrendű vádlott cége az így szerzett pénzből nagyobb összeget átutalt a labdarúgó-egyesületnek. N. Gy. sértett ötmillió forintot ebből a pénzből kapott vissza,

A becsületsértést érintő magánvádas, másik ügyben a polgármester egy sajtótájékoztatón pedagógusokat minősített, amit újságírók megírtak, ezért utóbbiakat a bíróság felmentette, a polgármestert 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!