Hírek

2014.09.12. 08:49

Felgyorsul a 8-as főút fejlesztése

Felgyorsult a 8-as főútvonal Veszprém és Várpalota közötti szakaszának a korszerűsítése, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a 8.sz.főúton több szakaszon folynak kivitelezési munkálatok.

Tremmer Tamás

A 8. sz. főút hajmáskéri csomópontjában ideiglenesen augusztus végén helyezték forgalomba a felüljárót. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában 2013 májusa óta zajló kivitelezés során Hajmáskér-Sóly között fizikai elválasztással 2x2 forgalmi sávot, valamint különszintű csomópontot alakítanak ki.

E beruházás mellett munkák mellett Pétfürdő és Hajmáskér közötti 6,5 kilométer hosszú szakaszon megkezdődtek a 11,5 tonnás burkolat-megerősítési és korszerűsítési munkálatok, Loppert Dániel, a NIF Kommunikációs vezetője. A szakasz 2x2 sávos marad, de középső fizikai elválasztást kap. A sebességhatár 110 kilométer lesz.

Öskü csomópontja különszintben átépül. Már folyik a támfalépítés, és a csomóponti szerkezetépítés. A bal oldalon három kilométer hosszan épül az aszfaltréteg, amennyiben az időjárás engedi a kopóréteg is felkerül idén. A hidaknál a műtárgyépítés szintén folyamatban van. A beruházás részeként az ösküi gyalogos aluljárót meghosszabbítják, a Hajmáskér-Dombóvár vasútvonal feletti felüljárót, valamint a Séd patak feletti hidat megszélesítik. 1,2 kilométeres zajárnyékoló falat is létesítenek. A nettó 7,9 milliárd forintos beruházás 2015 nyarára befejeződhet.

Loppert Dániel arról is tájékoztatott, hogy Márkó és Herend közötti 5,3 kilométeres szakaszon 11,5 tonnás burkolatmegerősítést végeznek, a 2x1 forgalmi sávos utat 2x2 forgalmi sávos, osztott pályás főútra bővítik. A szakaszon kettő különszintű csomópontot is kialakítanak, Bánd-Herend, illetve Szentgál-Herend lejárónál. A beruházás során kettő hidat elbontanak és átépítenek: a bándi-, illetve a Séd pataknál. 2,5 kilométer hosszan zajárnyékoló falat emelnek. Bándnál kétoldali műszaki leállóhely épül buszmegállóval, amit összekötnek egy új gyalogos aluljáróval.

A kivitelezés nettó összege 8,4 milliárd forint. A beruházás 2013 novemberében kezdődött. A csapadékos időjárás ellenére a tervezett 2015 nyári befejezés tartható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!