Hírek

2015.01.25. 19:02

Falusi disznóvágás Gannán sváb hagyományok szerint

Ganna - Hurka, kolbász, sült hús és máj – csupán néhány azon finomságok közül, melyekkel megvendégelték a falusi disznóvágásra ellátogatókat a település kultúrházának udvarán.

Polgár Tibor

A gannaiak harmadik alkalommal szervezték meg a hagyományőrzést és a közösségépítést szolgáló, hamisítatlan sváb hagyományok mentén lebonyolított közösségi disznóvágást a faluban. – Reggel szakszerűen megittuk a fogópálinkát, majd a 130 kilós disznóért indultunk – nyilatkozta a Naplónak mosolyogva Nagy Ottó, Ganna polgármestere. – Miután az állat kilehelte lelkét, sváb hagyomány szerint leforráztuk, tisztára mostuk, aztán a dédapámtól örökölt, az 1800-as évekből származó rendfán lelógatva darabokra szedtük – mesélte a falu vezetője. Mint mondta, a disznó csontozását, feldolgozását is a sváb precizitás szerint végezték el.

Fotó: Gannai Önkormányzat

A polgármestertől megtudtuk: az előző két évben az önkormányzat vásárolta meg a falusi disznóvágásra az állatot, ám ezúttal két magánszemély fizette ki annak arát. A mindvégig vidám hangulatú program szinte az egész falut megmozgatta. – A disznóvágásnak is az a legfőbb célja, hogy erősítse a faluban az összetartást, amire egyébként nem lehet panaszunk. Sok rendezvényünk van egy-egy évben, remek közösséget alkotunk – hangsúlyozta Nagy Ottó.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!