Hírek

2014.07.23. 14:55

Esküvő akár a szabadban is - A párok igényeihez alkalmazkodtak

Ajka - Elektronikus anyakönyvvezetést vezettek be július 1-jén. A változás pusztán adminisztratív jellegű, a házasulandó felekre vonatkozó rendelkezések nem módosultak.

Penk Tímea

A házassági anyakönyv helyett egy házassági lapot írnak alá az ifjú párok és a tanúk, így a szertartás során megmarad az aláírás hagyománya tájékoztatta lapunkat Fodor Tünde, az ajkai polgármesteri hivatal anyakönyvvezetője. Az esküvőre bejelentkezés és a házasságkötés közötti várakozási idő 30 nap maradt.

A hétköznapra eső szertartás gyakorinak mondható, főleg nagyobb ünnepek vagy hosszabb szabadságok idején. Ilyenkor elsősorban a külföldön dolgozó párok kelnek egybe és kérnek felmentést a várakozási idő alól.

A hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre is egyre gyakrabban merült fel az igény, ezért Ajkán tavaly módosították a házasságkötésekkel kapcsolatos helyi rendeletet.

A kérelmezők bármilyen helyszínt megnevezhetnek. A szándék benyújtását követően a jegyző 8 napon belül engedélyt ad, ha a helyszín alkalmas az ünnepélyes szertartás lebonyolítására, és az időpont nem ütközik a hivatali helyiségbe előjegyzett esemény-nyel. A külső helyszínen tartandó eseménynek szolgáltatási díja van, ezenfelül a zenét, hangosítást és egyéb eszközhasználatot is az igénylőnek kell biztosítania.

Az újdonsült házasok, Nagy Mónika és Ágoston Gergely (Fotó: Györkös József)

A veszprémi Evelin ruhaszalon tulajdonosa, Dubics Zita lapunknak elmondta, hogy a menyasszonyiruha-választék igen széles. A házasulandó arák életkora az utóbbi időben kitolódott, ők főleg az egyszerűbb ruhákat igénylik. Persze a habos-tüllös királylány stílusú ruhákat is keresik. Nagyon kedvelik a csipkét, ami újra divatba jött. A színekben a klasszikus fehér áll továbbra is az első helyen. Nagyon keresett a gyöngyház és az ekrü szín is, szívesen kiegészítik különböző színű szalagokkal, még a feketét is szeretik bevonni a ruhákba. Az átlátszó menyasszonyi ruhákra Veszprémben nem igazán van igény, hiszen sok esetben templomi esküvő is van. A legtöbb ruha topos, de nem mindenki szereti a fedetlen vállat. Dubics Zita idén szép csipkebolerókat hozatott, amit nagyon szeretnek a hölgyek a topos ruhákhoz. A legtöbb esküvőt májustól szeptemberig tartják, sokan hétköznapra szervezik a fényképezkedést, hogy az esküvő napján már ne menjen az idő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!