Hírek

2013.03.07. 12:09

Esélyt kapnak a megváltozott munkaképességűek

A Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesülete közhasznú, nonprofit zrt.-je az ország 24 telephelyén 1048 megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat.

Varga Domokos Péter

A megyében hat helyszínen működik üzemük. Erről az egyesület megyei elnöke, Glück Ferenc számolt be a Naplónak.

Megtudtuk tőle, többféle területen, számtalan cikket állítanak elő, például esztergált faipari termékeket, elsősorban gyermekjátékokat, óvodai berendezéseket, kiállítási pavilonokat. Üzemeltetnek emellett varrodákat, ahol munkaruhát, népművészeti blúzokat, gyerekruhákat készítenek.

A gyerekjátékok 80 százaléka európai uniós piacra megy, de a varroda termékeinek egy része is külföldi megrendelésre készül.

Jellemző egyébként, hogy a termékeiket a szabadpiacon értékesítik. Márpedig a vevőt soha nem az érdekli, hogy kik gyártják az adott terméket, valamilyen szinten sérült emberek-e avagy nem, hanem a minőség. Ha tehát az üzemükből kikerül egy adott termék, a piacon jelen lévő árukkal kell versenyeznie.

A Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesülete balatonfűzfői telephelyén műanyag autóalkatrészeket, termékeket válogatnak, sorjáznak a dolgozók (Fotó: Orosz Péter)

A megváltozott munkaképességűeket, részmunkaidőben foglalkoztatják, négytől nyolc óráig, aszerint, hogy jogszabály mennyit engedélyez, illetve az érintettek fogyatékossága miatt a képességeik, készségeik mennyit tesznek lehetővé.

A nonprofit zrt. nem nyereségorientált, de a tulajdonosi elvárásnak megfelelve nem lehetnek veszteségesek. Ennek évről évre eleget is tudnak tenni. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáért normatív támogatásban részesülnek, a kedvezmények január 1-től változtak. Az új támogatási rendszerről értékelhető adataik még nincsenek. Ismerik és használják a rehabilitációs kártyát is. Ez szintén egy speciális kedvezmény, azoknak a foglalkoztatóknak, akik ilyen kártyával rendelkeznek, nem kell szociális hozzájárulási adót fizetniük. Ilyen módon a munkavállaló bérének 27 százalékát spórolhatják meg.

 

 

 

Idén 30 ezer fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatását biztosítja az állam, az erre fordítható 35 milliárd forintból pályázat keretében részesülhetnek a foglalkoztatók. A fogyatékossággal élők és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási támogatási rendszerének átalakítása tavaly fejeződött be, a pályázati rendszer átszervezése révén ezentúl a munkaadók könnyebben és egyszerűbben tudnak foglalkoztatni fogyatékkal élő munkavállalókat. A támogatási összeg egy részére a nagyobb cégek pályázhatnak, a kisebb vállalkozások pedig rehabilitációs kártya kiváltásával juthatnak hozzá a támogatásokhoz és a kedvezményekhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!