Hírek

2013.11.05. 12:32

Értelmet kapott a haláluk

Zirc – 1956. november 4-én mindössze harminc-negyven nemzetőr várta a város határában a szovjet csapatokat, hogy felvegye velük a harcot.

Varga Domokos Péter

Ez önmagukkal szemben akkoriban reális elvárás volt, hiszen arra számítottak, hogy jön majd a Nyugat, és megmenti az országot. Az összecsapást ekkor elkerülték, mert a megszállók először a nagyobb városokba vonultak be.

Ottó Péter polgármester emlékezett a forradalom zirci eseményeire és az azt követő megtorlásra. A háttérben az első sorban Vecsey Katalin református tiszteletes, Szakos Csaba evangélikus lelkész és Huszár G. Lőrinc katolikus plébános (Fotó: Varga Domokos Péter)

Ottó Péter polgármester szólt erről a forradalom leverésének 57. évfordulóján rendezett megemlékezésen. A szónok beszédében felidézte, hogy a veszprémieknek segíteni akaró fiatalokat a zirci járás forradalmi tanácsának elnöke, dr. Tóth Ferenc mentette meg a biztos haláltól, mert más feladatot jelölt ki számukra. Mikor egyértelművé vált, hogy mekkora túlerővel állnak szemben, összeszedték a fegyvereket. Ennek ellenére a megtorlás során a térségben közel ötven embert állítottak bíróság elé, egy dudari bányászt, Boldizsár Gábort nyolc év börtönre ítéltek. Az áldozatok, elítéltek mögött hozzátartozók álltak. Vajon tudtak értelmet adni a haláluknak? Sok évtized elteltével, a hazug történelemtanítás megszűntével válhattak csak hősökké ezek az emberek. A magyar néphit úgy tartja, fenn a mennyországban minden egyes embernek van egy-egy gyertyája. Az ember addig él itt a földön, amíg az a gyertya ég, azaz a láng és lélek szorosan összekapcsolódik. Ahogy a gyertyák és a fáklyák lángja küzd a széllel, úgy küzdöttek '56 hősei a túlerővel – kötötte megemlékezést forradalmárok tetteivel Ottó Péter.

Beszéde végén arra hívta fel a jelenlévőket, hogy a megemlékezés délelőttjén elhunyt Keszthelyi Vazul plébános atyára is emlékezzenek egy-egy gyertya meggyújtásával.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!