Hírek

2013.11.07. 16:10

Erőszak: bántalmazás szavakkal

Hatalmas felelőssége van a nőknek, és környezetüknek is abban, hogy ne hagyják gyerekük és saját életüket tönkretenni egy agresszív férfi által! - hangzott el Kardos Klára klinikai szakpszichológus előadásában szerdán, a Zonta Klubban, ahol a nők lelki bántalmazásáról volt szó.

Kovács Erika

Kardos Klára: a lelki terror sokszor a pofonnál is jobban fáj (Fotó: Penovác Károly)

Hatvan millió nő tűnik el évente a világban nyomtalanul. Ez ellen is fellépett az ENSZ, és ezért 2013-at a nők elleni lelki erőszak évének nyilvánította. Ennek keretében novemberben a világ 63 országában jelen lévő Zonta Klub kampányt indít, amivel 31 ezer önkéntes Zonta tag hirdeti a lelki bántalmazás elleni fellépést - erről beszélt többek között köszöntőjében dr. Kristóf Mihályné, a Zonta Világszervezet magyarországi elnöke, és dr. Kriskóné Szabó Etelka a Veszprémi Zonta Klub elnöke.

Többek között elhangzott: főként akkor kerül nyilvánosságra a lelki bántalmazás, ha fizikai és szexuális jellegű bántalmazással társul. Szavakkal sokkal jobban lehet bántani, és nagyobb a fájdalom is, mint egy pofontól. A férfiak, ha így viselkednek, saját gyengeségüket próbálják eltakarni. Ez a típusú bántalmazás a dühkitörés, a gúny és közöny eszközeivel teljesen elbizonytalanítja a nőt, aki önbizalmát veszti, kételkedni kezd önmagában és elhiszi, ő a hibás mindenért. Ezért fontos, hogy a nők gyermekük és saját érdekükben ismerjék fel a lelki bántalmazást és lépjenek ki a kapcsolatból, mert enélkül soha nem oldódik meg problémájuk - hangsúlyozta Kardos Klára pszichológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!