Hírek

2014.11.18. 15:55

Milliárdok a hideg ellen - Devecser 2,5 milliót kapott, Salföldnek 36 ezer forint jutott

Hárommilliárd forintot kapnak idén a Belügyminisztériumtól az önkormányzatok tűzifa-támogatásra, a megyében Devecser kapta a legtöbb, Salföld a legkevesebb támogatást.

Tremmer Tamás

A rászorulók téli fűtését könnyítő programot 2011-ben indították el. Az ötezer lakosnál kisebb települések támogatást kapnak, hogy a lakosság egy részének ingyen adhassanak tüzelőt. Veszprém megyében összesen 134 település csaknem 78 millió forint értékben kap szociális tűzifa-támogatást.

Az önkormányzatok helyi rendelet szerint osztják majd szét a tüzelőanyagot, az elbírálás során előnyt élveznek a kisnyugdíjasok és a hátrányos helyzetű, gyermeket nevelő családok. Háztartásonként legfeljebb öt köbméter tűzifát vagy tíz mázsa szenet lehet igényelni.

A települési önkormányzatoknak február 15-éig kell eljuttatniuk a tüzelőt a lakosságnak.

Hazánk 2068 települése részesült kormányzati támogatásban, az érintett önkormányzatok összesen 36 ezer 65 mázsa szenet és 157 ezer 323 köbméter tűzifát vásárolhatnak. Hárommilliárd forintot osztanak szét idén a támogatásra pályázott önkormányzatok között. Veszprém megyébe is jutott a pénzből.

Az országos tűzifa programból közel 78 millió forintot kap megyénk. A legmagasabb támogatásban Devecser részesült, majdnem két és fél millió forintos összegben. A képviselő-testület október elsején döntött arról, hogy jelentkezik a Belügyminisztérium pályázatára, amely a szociálisan rászorulók téli fűtéséhez nyújt segítséget az ötezer lakosnál kisebb településeken. Devecserben az egyszeri vissza nem térítendő támogatásból az önkormányzat 136 köbméter kemény lombos tűzifát vásárolt. A támogatáshoz vállalt önkormányzati önrész közel kétszázezer forint volt. A képviselő-testület a szociális rászorultság szempontjairól önkormányzati rendeletet alkotott, amely tartalmazza az aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában, adósságcsökkentési és lakásfenntartási támogatásban részesülőket, valamint a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő családokat. Háztartásonként legfeljebb öt köbméter tűzifa adható, a szállításról az önkormányzat gondoskodik. Ferenczi Gábor devecseri polgármester elmondta, hogy az önkormányzat él a mérlegelési jogával. Ennek értelmében a pályázóknak meg kell felelniük az alapvető köztisztaság- és közrendvédelmi feltételeknek, illetve a társadalmi együttélés normáinak. A jogszabály által meghatározott célcsoporton kívül kiemelten kezelik a kisnyugdíjasokat - nyilatkozta a polgármester.

Csabrendek több mint 1,8 milliós összeget kapott a tűzifa beszerzésére, ebből 105 köbméternyi jó minőségű fát tudnak vásárolni - nyilatkozta a Naplónak Újhelyiné Szabó Márta szociális ügyintéző. Mint megtudtuk, az önkormányzat minden évben sikerrel pályázik, azonban korábban csak negyven köbméternyi fa beszerzéséhez elegendő összeget szoktak kapni. Idén még nem döntötték el, hogy a tavalyinál több család kap szokás szerint egy-egy köbméternyit, vagy pedig minden rászoruló családnak többet adnak.


Barcza Dénes szállítja teherautóján a Bakonyerdő Zrt.-nél a szociális tűzifaellátásra szánt rönköket
Fotó: Penk Tímea

- Igyekszünk igazságosan elosztani, valamint a házhoz szállítást ugyancsak vállaljuk. Idén maximum öt köbméternyit adhatunk egy-egy családnak, a családsegítő szolgálattal közösen és a rendeletek figyelembe vétele mellett döntünk majd a támogatás mértékéről. Nem kizárt, hogy a lakásfenntartási támogatásban részesülők mellett kapnak fát idén az átmenetileg nehéz helyzetben levő családok is - mondta Újhelyiné.

Nyirádon 136 köbméternyi fára kértek, de csupán 66-ra kaptak támogatást, hozzávetőlegesen 1,2 milliós értékben - tudtuk meg Sarkadi-Nagy András polgármestertől. - Igyekszünk ezt úgy elosztani, hogy a kétezer lelkes településen minél többen kapjanak, összesen 66 családot érint a támogatás. Ehhez az önkormányzat hozzájárul a fuvar költségével, amely köbméterenként 2500 forint, illetve a kötelező nettó kétezer forint önerőt szintén biztosítjuk - mondta a polgármester.

Megyénk állami erdőgazdaságai természetesen részt vesznek a szociális tűzifa programban. Varga László, a pápai központú Bakonyerdő Zrt. vezér-igazgatója elmondta, már felvették a kapcsolatot a működési területükön lévő önkormányzatokkal, egyre többen jelzik az igényüket. Kifejtette, a kormány a tavalyi kettő helyett idén már hárommilliárd forintot ad a szociális tűzifa programra. Az egyharmados emelkedés úgy vélte náluk is meglesz. Tavaly összesen 3241 köbméter fát biztosítottak. Idén eddig 4530 köbméterre jeleztek igényt, de szerinte időközben - akárcsak tavaly - ez a mennyiség tovább emelkedik, ezért az ötezer köbméter elérése reálisnak tűnik. A fa elszállításáról az önkormányzatnak kell gondoskodnia, ha kérik, tudnak megfelelő vállalkozót ajánlani számukra. A veszprémi központú Verga Zrt. szintén aktív részese a programnak, mondta Tengerdi Győző vezérigazgató. Tavaly 270 köbméter fát igényeltek tőlük, idén ennél jóval nagyobb mennyiséget, 581 köbmétert adnak. A társaság ezen felül folytatja saját karitatív programját is, amelynek keretében telente ezer mázsa tűzifát adnak át ingyen a rászorulóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!