Hírek

2014.06.04. 18:21

Emlékezés dallal és tánccal

Generációs össztánccal, kiállításokkal, dallal és történelmi visszatekintéssel is emlékeztek megyénkben a trianoni békeszerződés kilencvennegyedik évfordulójára.

Szabó Péter Dániel

Várpalotán az ország egyetlen Trianon Múzeuma előtt tartották a megemlékezést a nemzeti összetartozás napján. A békeszerződés aláírásának 90. évfordulóján, pontban 16.30-kor megkondultak a szomszédos Nagyboldogasszony római katolikus templom harangjai, így is üzenve a jelenkornak. Közben a helyi hagyományőrző szervezetek tagjai sorfalat állva, megdöntött történelmi zászlókat tartva emlékeztek.

- A magyar történelem sem csak búslakodásból áll, mégsem szabad elbagatellizálni Trianon évfordulóját, hiszen 94 évvel ezelőtt szörnyű dolgok történtek. Sajnos sokan vannak, akik számára június 4-e semmit sem jelent, mi több, azt sem tudják mi történt 1920-ban ezen a napon - mondta el a múzeum előtt Gágó Zsolt, a szervező Palotai Turul Társaság elnöke, aki lányával, a furulyán játszóZsófiával egy dalt is előadott a megemlékezők előtt.

A folytatásban nemzetünk elmúlt évszázadát feldolgozó történelmi műsort adott Borzási Nikoletta és Németh Máté. A különböző korszakokat megjelenítő szemelvények révén minden megjelent átérezhette, mennyire sokat változott Trianon megítélése a 20. század során. A várpalotai rendezvény koszorúzással zárult a trianoni emlékkeresztnél.

Várpalotai hagyományőrzők történelmi zászlókkal a kézben állnak sorfalat a Trianon Múzeum előtt (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

Megyénk több településén is megemlékeztek szerdán a nemzeti összetartozás napjáról. Pápán a Millennium Emlékparkban Bocskay László önkormányzati képviselő mondott beszédet. Hagyománya a városi emléknapnak a generációk körtánca. Idén ebben a Vadvirág néptáncegyüttes, Kincses László, a Honvéd Bajtársi Klub kórusa, a Pápai Nyugdíjas Egyesület énekkara, a nyugdíjas-egyesület, a Pápai Huszáregyesület, valamint a református kollégium Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti iskolája működött közre. Az összetartozás napja az Országzászló emlékmű koszorúzásával zárult.

Sümegen előadással, kiállítás nyitásával, koszorúzással emlékeztek az 1920-as békediktátumra. A Kisfaludy Sándor Művelődési Központban a Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület elnöke, Horváth Gábor tartott előadást. Ezt követően nyitották meg a Monarchia hadseregének ruházatát és egyéb kiegészítőit bemutató kiállítást, majd a trianoni kopjafánál koszorúztak, illetve itt mondott emlékező beszédet Oszkó István.

Tapolcán a Trianon-emlékműnél az önkormányzat képviseletében Kapy Izabella tanító szólt a lassan egy évszázados katasztrófáról, amelyet a mai napig nem hevert ki a nemzet. A rendezvényen közreműködött a Tapolcai Kamarakórus és a Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület, illetve Trianoni képeslapok címmel kiállítást is nyitottak az Életfa kézműves galériában.

Nem ünnep, hanem gyásznap

Ajka - Ferenci Gábor, a Jobbik megyei elnöke szerint Trianon évfordulója nem ünnep, hanem gyásznap, tanulságokkal.

A szerdai megemlékezésen a Templom-dombon Ferenczi Gábor úgy fogalmazott, hogy a gyalázatos békediktátum aláírásával elvesztette a magyar nép testvérei és területei kétharmadát.

Ferenczi Gábor, a Jobbik megyei elnöke szerint tanulsága van Trianonnak (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

 


- Bányáink, nyersanyag lelőhelyeink, főbb útvonalaink odalettek, hiszen igyekeztek az országot teljes mértékig sárba tiporni. Aztán ugyan felemelkedtünk, de az igaz magyar ember nem felejtheti el soha az ország régi határainak körvonalát. Nekünk pedig ma az a dolgunk, hogy küzdjünk. Vállaljunk gyermeket, neveljük fel és tegyünk meg mindent azért, hogy ne külföldön, hanem a Kárpát-medencében boldoguljon a felnövekvő nemzedék. Ezt Trianon tanulsága számunkra. Nem ünnep, hanem gyásznap tehát, amely a veszteségről szól. Arról, amiből mégis erőt kell merítenünk, hiszen a magyar nép képes mindig lábra állni – mondta Ferenczi Gábor. A megemlékezésen Mayer Ferenc történész elevenítette fel a történelmi eseményeket, Németh Csaba dallal, Hamusics Rebeka szavalattal közreműködött.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!