Hírek

2014.12.19. 15:30

Emelkedik a kéményseprés díja

Új feladatokkal bővül január elsejétől a kéményseprő-ipari szolgáltatás, a pluszfeladatok miatt a lakosságnak többet kell majd fizetnie.

Tremmer Tamás

Mindezt dr. Temesvári Balázs, a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója jelentette be pénteki, veszprémi sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy a többletfeladatok munkaerő felvétellel járnak együtt, 22 szakmunkással és 2-3 adminisztratív munkakörű dolgozóval bővülhet a kollektíva. Az eszközállományt is fejlesztik.

A vezérigazgató szólt arról is, hogy a megye területén 2013. végéig öt szolgáltató látta el a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatást. A rezsicsökkentés nyomán kialakult helyzetben a többiek felhagytak a feladat ellátásával. A törvényi előírásnak megfelelően 2014. január 1-vel kizárólag a VKSZ Zrt. végez ilyen tevékenységet. Az integráció befejeződött, az ellátás zökkenőmentesen biztosított. A Napló kérdésére a vezérigazgató elmondta, a kéményseprés közszolgáltatáson a VKSZ Zrt-nek évi százmillió forint vesztesége keletkezik, amit Veszprém önkormányzata kompenzál.

Törvényi szabályozással január 1-től négy új feladatot kaptak, ezeket Köcski Károly, a kéményseprés üzemvezetője ismertette. Az egyik a korábban senki által nem vizsgált összekötő elemek ellenőrzése. A tüzelőberendezések biztonságos üzemeléséhez szükséges levegő utánpótlás ellenőrzése is a feladatuk lesz, ami azért fontos, mert a balesetek 90 százaléka levegőhiány miatt következik be. Igaz, csak négyévente, de nézniük kell az égéstermék paraméterét. A törvény kötelezi a gázkazán tulajdonosát a készüléke ötévenkénti felülvizsgálatára. A jövőben ennek a meglétét is ellenőrzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!