Hírek

2013.11.28. 15:50

Elkészült a Hangvilla

Veszprém - Szeretik az épületet, pedig még ki sem nyitott. Soha nem látott gyorsasággal, tizenegy hónap alatt készült el a Hangvilla, aminek sokan csodájára járnak.

Balla Emőke

Fotók: Penovác Károly

Az épület műszaki átadás, átvétele után a következő hónap a tartalmi próbaüzem ideje, decemberben mindennap több esemény is lesz a házban. Az első előadást ma tartják.

A Hangvilla tulajdonosával, Bélafi Lászlóval járjuk be az épületet. A földszintről lifttel megyünk az épület harmadik szintjére. A konferenciaterem nyolcvan embert tud befogadni, gyönyörű kilátással a belvárosra, Közép-Kelet-Európa legszebb terme, kommentálja Bélafi László. Továbbsétálva megtapogatjuk a mozi egykori falait; a koncepció lényege, hogy a régi épület beton fala megmaradjon, ennek állagmegóvásán sokat dolgoztak a szakemberek. Úgy érezhetjük: kint is vagyunk, bent is vagyunk, az új épület körbeveszi a régit.

Mozgalmas, izgalmas tér, esténként a fények különleges élményt nyújtanak.

Benézünk a nagyterembe, ahol a Pannon Várszínház a Mozart szíve című előadást próbálja a Mendelssohn Kamarazenekarral. Kiváló az akusztika, az oldalsó, dőlt falak, az erkélyek és a páholyok kialakításai is ezt a célt szolgálják. A terem befogadóképessége 471, üzemeltetési szempontból az 500-hoz közeli nézőtér a legideálisabb, hangsúlyozza az ügyvezető. A budapesti Művészetek Palotája 2000 nézőt, a Pécsi Kodály Központ 1000 nézőt tud befogadni, a veszprémi Hangvilla optimális méret. A nagyterem kialakításánál elsődleges cél volt, hogy komolyzenei koncertek számára alkalmas legyen.

A harmadik szinten vannak a színházi öltözők, a Pannon Várszínház színészei már kipakoltak, a második a színpad szintje, jelmez- és díszletraktár, VIP öltözők. Az első szinten van egy kamaraterem, szintén kiváló akusztikával, itt akár értékes mozifilmeket vetíthetnek majd. A földszint az utca tere, étteremmel és kávézóval, ami reggel 7 órakor nyit, nyáron a főbejáratnál lévő teraszra is ki lehet ülni. Az egész házban intenzív közösségi életet képzelnek el.

A földszinten van két próbaterem, egy a Mendelssohn Kamarazenekarnak, egy pedig Veszprém Város Vegyeskarának. Valamennyi zenész és énekes számára régóta várt pillanat. A légkondicionált nagyterembe a nézőtér alatti térből fújják a meleg levegőt, nyáron a hideget, ide is benézünk. Aztán ismét a nagyterembe, az imént mondta be a színházakból jól ismert hangosbemondó, hogy szünet van, a próbát pár perc múlva folytatják.

Harminc évet vártam erre a pillanatra, hogy a szülővárosomban lehessen zenélni jön oda sietve, lelkesedését nem titkolva Kováts Péterhegedűművész, a Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője. Olyan színvonalú a hangzás, mintha cédéről szólna a zene. Van összehasonlítási alapom, két napja a Művészetek Palotájában Perényi Miklóssal játszottam. Boldog lehet Veszprém ezzel a hangversenyteremmel és én is az vagyok.

Nem is kell ehhez mást hozzátenni, közli Bélafi László ügyvezető, de azért arra kérjük, rövid üzenetben foglalja össze gondolatait.

Ma megnyílik végre a ház, elkezdődnek az első színházi előadások, koncertek. Rekord idő alatt készült el az épület; ez volt az első bizonyítási kényszer, hogy ilyen rövid idő alatt, ennyi pénzért meg lehet építeni. A következő bizonyítás négy évig tart: megmutatni, hogyan lehet egy kultúrával foglalkozó intézményt gazdaságosan működtetni. Abban tud minden veszprémi, Veszprém környéki segíteni, hogy minél többször látogatja a házat, úgy fogja fel ezt a teret, mint egy összkomfortos Kossuth utcát. Bejön, megiszik egy kávét, itt éli a közösségi életét. Mindenkit arra biztatok, jöjjön be, érezze itt jól magát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!